STAVLJENA TAČKA NA OPTUŽBE, UCENE I FIZIČKE OBRAČUNE: Crveni krst Srbije smenio sekteraku organizacije u Čačku, raspušteni organi upravljanja

V. I.

20. 09. 2021. u 19:51

POSLE brojnih previranja, pretnji, tužbi radnika za mobing, pa čak i fizičkih obračuna, a o čemu su “Novosti” više puta izveštavale, Upravni odbor Crvenog krsta (CK) Srbije doneo je odluku da raspusti sve organe upravljanja, odnosno - Skupštinu, Upravni odbor, Nadzorni odbor i komisije ove humanitarne organizacije u Čačku.

Foto: V. Ilić

Takođe, na hitnoj sednici UO CK, koja je usldila nakon što je jedna od radnica protekle sedmice policiji prijavila da je sekretarka fizički nasrnula na nju, doneta je odluka i da se povlači saglasnost za imenovanje Biljane Davidović za sekretara CK Čačak.

Organizacijom će do izbora novih organa upravljati petočlani privremeni organ, Odbor, koji će predvoditi prim. dr Nada Lazović. Primarni zadatak Odbora biće obezbeđivanje nesmetanog i kontinuiranog obavljanja humanitarnih aktivnosti, kako korisnici usluga Crvenog krsta Čačak ni na koji način ne bi bili ugroženi.

- Upravni odbor Crvenog krsta Srbije ovakvu odluku doneo je primenom Statuta Crvenog krsta Srbije, a nakon više od pet meseci vanrednog nadzora nad radom Crvenog krsta Čačak. Vanredni nadzor sproveden je zbog niskog nivoa aktivnosti i programa koji se realizuju, veoma malog broja volontera i ozbiljno narušenog ugleda organizacije u lokalnoj zajednici usled neprihvatljivog ponašanja pojedinaca zaposlenih u Crvenom krstu Čačak koje je u suprotnosti sa Etičkim kodeksom Crvenog krsta Srbije – navodi se u saopštenju CK Srbije.

Foto V. Ilić

Biljana Davidović

Na ovaj način, Crveni krst Srbije, “pokazao je da ostaje privržen Osnovnim principima Međunarodnog pokreta čiji je deo već 145 godina”.

- Crveni krst Čačak jedna je 185 organizacija Crvenog krsta u Republici Srbiji koje su deo sistema kome je na vrhu liste prioriteta dobrobit korisnika humanitarnih usluga, učesnika u različitim aktivnostima organizacije, kao i zaposlenih i volontera koji čine našu porodicu humanih – zaključuje se u saopštenju.

Pogledajte više