ISTORIJSKI DODATAK - PUTOVANJE U POTRAZI ZA MIROM GRČKO-AMERIČKOG SRBINA: Velike sile u Evropi orkestrirale metodični raspad Jugoslavije

Slobodan Kljakić

14. 09. 2021. u 19:00

KRIS Spirou je započeo pisanje dnevnika u ponedeljak, 18. aprila 1994. godine u Atini, da bi u Parizu, 14. decembra 1995. godine, stavio tačku na ovo prvorazredno svedočanstvo, pošto je tog dana u glavnom gradu Francuske, u Jelisejskoj palati, potpisan Mirovni sporazum o Bosni i Hercegovini, utanačen prethodno u američkoj vojnoj bazi Dejton, država Ohajo, SAD.

Kris Spirou, ambasador Frejžer, predsednik Milošević, otpravnik Perina i ambasador Milutinović, Foto Arhiva/EPA

Posle niza knjiga o Dejtonu knjiga Krisa Spiroua, na celi mirovni proces baca potpuno novo svetlo. Pisana na visokom literarnom nivou, u okvirima poetike karakteristične za dnevničko-memoarski žanr, ova knjiga predstavlja prvorazredno, vrlo uzbudljivo, dramatično svedočanstvo o jednoj mirovnoj akciji koju je Spirou, čista srca, poveo na molbu Slobodana Miloševića, da bi ona u konačnici, u Dejtonu, dovela do sporazuma o uspostavljanju mira u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući ovoj knjizi, ne samo srpska i regionalna, već i evropska i svetska javnost - pošto se knjiga objavljuje i na grčkom i na engleskom jeziku - konačno pred sobom imaju uverljivu potvrdu i opis izuzetnih napora s kojima su predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević, ambasador u Grčkoj Milan Milutinović i šef tajne službe Jovica Stanišić - uz snažan oslonac na dobre usluge Krisa Spiroua - tragali za rešenjima koja će dovesti do mira u Bosni i Hercegovini.

O TOME svedoči i posveta koju je autor ispisao u svom dnevniku:

"Posvećujem ovu knjigu trojici srpskih lidera sa kojima sam usko sarađivao godinu i po dana - od aprila 1994. do kraja novembra 1995. godine - na postizanju mira u bivšoj Jugoslaviji. Ovu knjigu posvećujem sećanju na Slobodana Miloševića, predsednika Srbije/Jugoslavije, Milana Milutinovića, predsednika Srbije i ministra spoljnih poslova Srbije/Jugoslavije i šefa Službe nacionalne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića. To su tri srpska lidera, tragača za mirom, tri mirotvorca u jednom od najtežih istorijskih trenutaka za Srbiju u zaustavljanju građanskog rata na ovom prostoru."

U PROLOGU knjige, Kris Spirou je izneo jezgrovito svedočanstvo o svom učešću u mirovnom procesu, pojašnjavaju zašto tek sada objavljuje svoj dnevnik i kako je postao "grčko-američki Srbin":

"Pre dvadeset i sedam godina (27), neočekivano i potpuno nespreman, krenuo sam na put u nepoznato. Za mene je započelo putovanje u potrazi za mirom, koje je na kraju doprinelo razrešenju dva građanska rata u bivšoj Jugoslaviji i vratilo mir na Balkan. Kao što ćete shvatiti dok budete čitali ovu knjigu, ja sam iz nekog zaumnog razloga, a ne u praktične svrhe, ispisao hroniku tog putovanja ka miru, koje je za mene na kraju izraslo u pravu odiseju. Na putu ka miru tokom više od godinu i po dana obavio sam veliki broj putovanja, ostvario mnoge važne kontakte i ispisao brojne stranice beleški, memoranduma i pisama. Prikupio sam stotine dokumenata, pročitao bezbroj vesti i članaka, a u svrhu tačnog beleženja snimio sam mnoge važne razgovore.

Pogledajte više