POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA FABRIKU VAKCINA: Vučić - Ovo su stvari koje ostaju, za ovo radite i živite (FOTO / VIDEO)

Novosti online 09. 09. 2021. u 11:40

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm, uz zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Foto: M.Anđela

Polaganje kamena temeljca za fabriku vakcina održano je u zemunskom naselju Soko Salaš, u delu privredne zone Autoput.

Predsednik se po dolasku najpre pozdravio sa okupljenima, popričao kratko sa radnicima a zatim se osvrnuo na događaj iz 2014 godine kada je posmatrao maketu Beograda na vodi. 

FOTO: Novosti

FOTO: Novosti

FOTO: Novosti

FOTO: Novosti


- Kada se prvi put pravila maketa, došao je Kaldun Al Mubarak i kažem borićemo se, ali ne verujem da će da bude ostvareno. A on mi kaže da je to jedna maketa koja će sigurno biti ostvarena. Ovo je druga koju gledamo zajedno i nadam se da će biti ostvareno - naglasio je Vučić. 

FOTO: Novosti


- Imaćemo jednu od najmodernijih fabrika vakcina, ali bićemo u mogućnosti i da menjamo komponente, da unapređujemo vakcine - rekao je Vučić.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

- Kada sam bio u poseti Šeiku Muhamedu, on je nosio u fružideru samo kineske vakcine, imaju i druge, ali samo njih je nosio, daje ljudima kineske vakcine. Kad ga pitate zašto, a razumeju se perfektno u vakcine, odgovaraju da je kineska vakcina apsolutno sigurna i ima široko polje dejstva - kazao je Vučić.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti


Predsednik je istakao da je u planu da se u Srbiji proizvodi 30 miliona doza vakcina, da bi bilo dovoljno za zemlju i region.

Foto: M.Anđela


Ceremoniji polaganja kamena temeljca prisustvuju i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Kaldun Al Mubarak generalni i izvršni direktor kompanije Mubadals i član upravnog odbora kompanije Grupa 42, generalni direktor kompanije Grupa 42 Peng Sijao.


Čen Bo: Veliki doprinos u borbi protiv epidemije


Ambasadorka Kine Čen Bo je rekla da je danas veliki dan za saranju Srbije i Kine. - Srećna sam što svedočim ceremoniji polaganja kamena temeljca za fabriku vakcine Sinofarm - kaže Čen Bo i dodaje da je ovo novi početak saradnje dve zemlje u oblasti zdravstva. Kako je dodala, ovo je veliki doprinos u borbi protiv epidemije. Čen Bo je izrazila nadu da će ovaj projekat u najkarećem roku biti uspešno završen. 

Foto: M.Anđela

Obraćanje predsednika Vučića

Vučić je u obraćanju za medije rekao da je veoma ponosan što se danas nalazi na mestu gde će biti postavljen kamen temeljac za fabriku vakcina.

- Ponosan sam što počinjemo izgradnju potpuno novih kapaciteta za proizvodnju i punjenje vakcina. Ovo je velika stvar i za Beograd. Ponosan sam zato što smo od nekoga ko čeka da drugi reše probleme zajedno sa partnerima pokušali i čini mi se da uspevamo da rešimo deo problema i svojih, ali i u regionu - rekao je Vučić.

Foto: M.Anđela

Kazao je da ovo nije partnerstvo samo iz interesa, već i dokaz prijateljstva.

- Ne moramo da čekamo tuđe vakcine, sada možemo da imamo našu fabriku vakcina. Vakcinom ćemo verujem spasiti dosta ljudi.

Predsednik se još jednom zahvalio Kini i njenim zvaničnicima.

Foto: M.Anđela

Vučić je rekao da je ovo veliki poduhvat za našu zemlju.
- Prvi pogon za punjenje vakcina ćemo dobiti u mart 2022. godine i već u aprilu ćemo moći da se pojavimo na tržištu - istakao je predsednik Srbije i dodao da će u fabrici raditi 300 ljudi.

Kako je dodao, ova saradnja Srbiji garantuje mirniju budućnost.

 - Verujem da će ovo će biti regionalno čudo i srpski ponos. Ovo su stvari koje ostaju, za ovo se radi i živi, ovo je oni zbog čega ste ponosni na svoju zemlju, menja stvarnost i kvalitet života ljudi. Svi će biti ponosni na srpsku lepoticu, srpsku fabriku vakcina- rekao je Vučić.

Odgovori na pitanja novinara

Na pitanje o sastanku sa Kristijanom Šmitom, Vučić kaže da je izneo svoje zebnje, ali i to da Srbija poštuje teritorijalni integritet suverenitet BiH, da želi još bolje veze i saradnju, a razgovor je bio otvoren.

Vučić ističe da sve što se uradi, meta je napada, baš kao i fabrika vakcina, iako je reč o fabrici koja je važna za zdravlje građana i budućnost Srbije. Kada je reč o napadima u vezi sa odlaskom fabrika iz Srbije, Vučić kaže da su za to najviše odgovorni oni koji danas napadaju, ali da to ne bi ni pominjao da ne sluša napade.

- Radujem se samo uspesima Srbije, a probleme rešavamo, i u tome je razlika između nas i njih - rekao je Vučić.

Kada je reč o strateškom partneru za Petrohemiju, Vučić kaže da će partner biti onaj koji bude mogao da "dovuče" sirovine. Na putu smo, dodaje, da rešimo to pitanje.

Pretrohemija finansijski stoji dobro, ali u tom biznisu stvari idu tako da ne možemo da procenimo šta će biti za godinu, dve, tri. Verujem da smo na putu da rešimo ovo pitanje - kaže Vučić, dodajući da radnici ne treba da brinu i da, ako bi čak morala Petrohemija sama da izdržava svoje radnike godinu dana, i za to bi imala dovoljno novca.

FOTO: Novosti

Na pitanje o ulaganjima protiv koronavirusa s jedne strane i porastu korona brojke s druge, Vučić kaže da je Srbija uradila sve što je mogla. Podseća na period od pre godinu i dva meseca, kada je zamalo srušena Skupština Srbije, jer je najavljena mogućnost lokdauna.

FOTO: novosti

FOTO: novosti

FOTO: novosti

FOTO: novosti

- Ljudi su tada došli, provalili u Skupštinu, tukli policajce... Tada su govorili da vodimo lošu politiku, kako hoćemo da vezujemo i maltretiramo ljude. To su govorili svi u medijima koji su samo tražili razlog da budu protiv nas. Dosadilo je ljudima, to je jasno, da sede u kućama - kaže Vučić.

FOTO: Novosti

Dodaje da su Kinezi i Emirati uveli vakcinaciju za decu stariju od 3 godina, jer su upravo oni ti koji prenose zarazu.

- Šta smo mi uradili? Obezbedili smo više i brže vakcina od EU, obezbedili smo nove bolnice, i to najmodernije opremljene. Pre toga smo izgradili KC u Nišu, gradimo bolnice, a sem njih, povećali smo 3 puta plate i davali jednokratno pomoć medicinskim radnicima. Snabdeli smo srpske lekare najboljim lekovima koji postoje u svetu. Šta još da uradimo?

Na pitanje o ugovornim stranama u vezi sa fanrikom vakcina, Vučić kaže da su Kina, UAE i Srbija vlasnici po 33 odsto.

- Od nas zavisi kad će korona da završi. U početku smo imali 48 posto vakcinisanih a trebalo nam je tri meseca da dođemo do 51 posto. Lakše je da se ništa ne radi. Ali je odgovorno i ozbiljno da nastavimo da radimo. Na vakcinama za životinje ćemo u budućnosti moći da zarađujemo, u tom smeru treba da se razmišlja. 

Krizni štab će da razmišlja o merama ali ih uvek molim da razmišljaju i o ekonomiji.

- Sa druge strane sve što radimo, od fabrike vakcina, za godinu i nešto dana ćemo proizvoditi i kinesku vakcinu, a do tada, možemo da molimo ljude da budu oprezniji i da se vakcinišu. Nije lako da uvedemo obaveznu vakcinaciju. Lično bih je podržao, jer ne mogu da razumem toliku stopu neodgovornosti. Moj stav je nedvosmislen, ali moram da poštujem ustav. Veliki je broj vakcinisanih u bolnici, ali deset puta manje nego oni koji nisu primili nikakvu vakcinu. 

Za sve vakcine mislim da su odlične, uskoro stiže i moderna, tako da ćete imati švedski sto vakcina, ali nemojte meni da uskraćujete priliku da primim kinesku ako želim. 

Pogledajte više