SLEDI LAZINE STOPE: Učenik David Bićanin iz Vršca jedan je od najmlađih poznavalaca stvaralaštva velikog srpskog književnika

J. J. BALjAK

07. 09. 2021. u 11:33

U VREME kada su uzori tinejdžera postali razni jutjuberi, instagram i tik-tok influenseri, David Bićanin (14) iz Vršca, svog idola pronašao je u liku i delu Laze Kostića.

TALENAT David Bićanin, Foto J. J. Baljak

Za pet godina, koliko se bavi proučavanjem života i stvaralaštva velikog srpskog pesnika, književnika, diplomate i poliglote, pročitao je sva njegova dela, napamet naučio oko 50 njegovih pesama i otvorio svoj jutjub-kanal, kako bi, recitujući te stihove, pokušao da promeni sistem vrednosti svojih vršnjaka.

David je Lazu "upoznao" još dok je pohađao treći razred osnovne škole, gledajući Šotrinu seriju Santa Maria della Salute. Iako je bio mali, već tada ga je, kako kaže, zaintrigirao pesnikov vrcav duh i ekscentričnost, koji su ga i naveli da podrobnije istraži njegovu životnu i radnu biografiju. Sada, kada zna sve o njemu, oduševljava ga to što je pesnik svoju inspiraciju pronalazio u snovima.

- Laza je živeo međ' javom i međ' snom, baš kao što to kaže u istoimenoj pesmi, meni omiljenoj. Bio je drugačiji od svojih savremenika, jedinstven, sa jasnim stavom. Učen čovek, koji je govorio čak osam jezika. Vođen njegovim primerom, trudim se da ne budem u okovima primitivizma, već da ovom društvu podarim nešto bolje - priča nam David, za kog se slobodno može reći da je najmlađi poznavalac Kostićevog lika i dela u Srbiji.

Laza Kostić, Foto Arhiva

Već šest meseci on na "Jutjubu" objavljuje snimke na kojima recituje najlepše Lazine stihove, a nedavno se osmelio i da uradi kratku dramatizaciju njegovog života. Uz pomoć nekoliko prijatelja, sa kojima, priznaje, ne deli ista interesovanja, snimio je amatersku mini-seriju "Kovilj i Laza Kostić", koja u dve epizode govori o manje poznatim detaljima iz pesnikovog mladalaštva. Sam je napisao scenario i odigrao glavnu ulogu.

- U Šotrinoj seriji, malo je prostora posvećeno Lazinoj mladosti, o kojoj, takođe, ima mnogo da se kaže. Zato sam se opredelio da pričam o periodu kada se on vratio sa studija prava, kada je pisao svoje najveće pesme i družio se sa velikanima svoga doba. Potrudio sam se da oživim i sećanje na njegovu sestru Aleksandru, za koju malo ljudi zna, jer je rano preminula - pojašnjava ovaj učenik osmog razreda OŠ "Vuk Karadžić" u Vršcu.

U svom radu David ima veliku podršku dve nastavnice: srpskog Simonide Jurić i engleskog Lorine Popi, koje su i prepoznale njegov veliki talenat za recitovanje, pisanje poezije, proze i biografija drugih istorijskih ličnosti. Zato časove srpskog jezika i istorije još odranije pohađa po programu za darovitu decu.

DRAMATIZACIJA Uradio seriju o mladalačkim danima velikog pesnika, Foto Privatna arhiva

DUČIĆ I RAKIĆ, NAŽALOST, ANONIMUSI

NEMA naš sagovornik baš veliku podršku svojih vršnjaka u tome što radi, ali ga to uopšte ne demorališe.

- Teško je naći zajednički jezik sa generacijom za koju su Laza Kostić, Jovan Dučić i Milan Rakić, nažalost, anonimusi, kao i neki veliki književnici, koje su primorani da čitaju kao lektiru. Sa njima pričam o nekim drugim temama - kaže ovaj mladi Vrščanin.

VELIKA LjUBAV

ČUDI se David zašto i danas ima onih koji osuđuju Lazu Kostića zbog ljubavi prema 29 godina mlađoj Lenki Dunđerski.

- On se od te ljubavi sklonio u manastir Krušedol, upravo zato što je znao da je ona zabranjena. A, danas se mnogi, bez osude, u javnosti hvale time što su u vezi sa znatno mlađim devojkama - brani David svog idola.

Pogledajte više