DAN "BOŽANSKOG PIĆA" I DOBROG RASPOLOŽENJA: U slavu početka berbe grožđa u kamenom gradu na Belom brdu, priređen Letnji festival

S. M. Jovanović

30. 08. 2021. u 09:57

DAN vina i lepog raspoloženja okupio je na Veliku Gospojinu u kamenom gradu vina na Belom brdu iznad Rajca na istoku Srbije veliki broj posetilaca iz celog timočkog regiona, ali i goste iz Beograda i drugih srpskih gradova.

Foto S. M. J.

U slavu vina vinari i vinogradari iz Rajca izneli su ispred svojih pivnica svoja najlepša "božanska pića", ali i domaće proizvode i rukotvorine.

- Ovaj festival su organizovali mladi iz sela Rajac, koji su delom ostali na selu, a delom se u ove predele i vraćaju, ali sa svojim dedovima i roditeljima još uvek prave vino. Mi smo smislili da Letnjim festivalom za koji već pripremamo program za narednu godinu, poboljšamo vidljivost ovog mesta i da dotaknemo ljude ne samo vinom, već i muzikom i pružimo im ceo događaj i sa njima zajedno proslavimo početak berbe - kaže Smiljana Arnautović iz Udruženja "Mladi sa Rajačkim pimnica".

Dan vina i lepog raspoloženja popunio je sve smeštajne kapacitete u Rajcu i okolnim selima u koja su se slili gosti iz brojnih srpskih krajeva. Turisti su imali prilike da osim u programu uživaju i u degustacijama vina, u raznim kulinarskim specijalitetima, kolačima, u obilasku vinograda, ali i simboličnom muljanju prvih zrelih grozdova na tradicionalan način - bosim devojačkim nogama.

Foto S. M. J.

Pogledajte više