KORONA PRESEK: Ovo su najnoviji podaci o epidemiološkoj situaciji u Srbiji

Novosti online 29. 08. 2021. u 14:59

U SRBIJI je koronavirus zabeležen kod još 1.722 osobe, pokazuje najnoviji korona presek.

Foto: V.N.

Na žalost, bitku sa bolešću izgubilo je devet pacijenata.

Ukupno je testirano 9.503 osoba.

Na respiratorima se nalazi 83 pacijenata.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je sinoć da ne očekuje da povratak đaka u školske klupe bude uzrok povećanja broja zaraženih.

- Ne možemo mi u nekim mestima gde nema uopšte kovida zatvoriti školu. To je besmisleno. I ovo je ideja da se tako prati. Znači, prati se kako je na teritoriji, imate zelenu, žutu, crvenu zonu, to je s jedne strane, a s druge strane pratite dešavanje u školi. Vi možete da budete i u crvenom što se tiče teritorije, a da u školi nemate klastere i zašto ta škola ne bi radila?! Prema tome, sada to zajedno odlučuje školska uprava sa zavodima za javno zdravlje i daje određene predloge na centralnom nivou, i to na centralnom nivou Instituta "Batut" prvenstveno, o prelasku na drugi model nastave.

Doktorka Edita Stokić izjavila je da je na lečenju od kovida u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu najviše je pacijenata od četvrte do šeste decenije života, a oni koji su u jedinicama intezivne nege su isključivo nevakcinisani.

Kako je istakla, poslednjih nedelja i dana broj pacijenata koji su zatražili pomoć zbog kovida je povećan, a veći je i broj onih koji se hospitalizuju.

- U KC Vojvodine trenutno su na lečenju 86 kovid pacijenta, a 13 se nalazi na mehaničkoj ventilaciji, što nas je nateralo da obezbedimo dodatne kapacitete, i sada imamo tri jedinice intezivne nege i tri poluiintezivne - rekla je Stokićeva za RTS.

BONUS VIDEO

Pogledajte više