O FRANCUSKOM UTICAJU MEĐU SRBIMA: Predavanje dr Aleksandre Kolaković na na Jutjub kanalu KCNS

V. N.

25. 08. 2021. u 22:10

POLITIČKI i ekonomski činioci potkrepljivali su prodor francuskog uticaja u Srbiju početkom 20. veka i, istovremeno, jačali međusobnu kulturnu saradnju koja je doprinela sve čvršćoj vezi između ove dve zemlje.

FOTO:Dr Aleksandra Kolaković (KCNS)

Pojedinci koji su se istakli u ovom periodu svojim delanjem i uticajem u srpskoj kulturi, preneli su francuski model u više slojeve srpskog društva. Uobičajeno je bilo poznavanje francuskog jezika, bio je vidljiv uticaj francuske mode, a književnost pomenutog govornog područja bila je redovna literatura.

Bogdan Popović i Jovan Skerlić neretko su svojim književnim radom, ali i uređivačkom politikom u „Srpskom književnom glasniku", uticali na prihvatanje uticaja Francuske u Srbiji.

Vremenom je prihvatanje francuskog kulturnog modela brisalo tragove dugogodišnjeg turskog uticaja nataloženog u srpskom narodu. Tome je doprinelo i slanje srpskih studenata u evropske, a prvenstveno francuske škole i na fakultete, koji su se nakon studija vraćali u svoju zemlju šireći uticaj zapadnjačke kulture.

Kompletno predavanje dr Aleksandre Kolaković „Francuski kulturni uticaji među Srbima van Srbije na početku 20. veka" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pogledajte više