ROZE PRAVE OD CRNE SORTE LOZE: Bračni par Mićunović, u Crnoj Gori, ispisuje novu epohu vinarstva u regionu

Biljana Dabić

22. 08. 2021. u 08:40

NOVA epoha vinarstva u Crnoj Gori nastaje u selu Građani, na 15 kilometara od Virpazara, između Crmničke i Riječke nahije.

Foto B. Dabić

Osim tradicionalne tehnologije proizvodnje i čuvanja vina u buradima (bariku), cisternama od nerđajućeg čelika, bračni par Irina i Pavle Mićunović koriste glinene amfore, a njihovo vino odležava u kvevrima, najstarijem vinskom sudu, po metodama starim nekoliko hiljada godina.

Jedinstveni su na vinskim mapama i po proizvodnji penušavog vina od crnog grožđa. Ova godina, otkrivaju, biće posebna - prvo penušavo roze vino od sorte vranac doživeće premijeru.

- Ove godine promovisaćemo penušavo vino koje je "rođeno" kod nas - kaže s ponosom Ruskinja Irina, koja je prvi put došla u Crnu Goru 2012. godine.

POSETIOCE vinarije u Građanima najpre oduševi panoramski pogled na uređene vinograde, a ulazak u vinariju je otkrivanje novog sveta vinarstva. Pored drvenih bačvi velikih kapaciteta, pažnju privlače glinene amfore u podrumima. A ono što se nigde u Crnoj Gori ne može videti, a po čemu se izdvaja vinarija u Građanima su - kvevri.

- Grožđe raste u zemlji, vri i sazreva u njoj. Način pravljenja vina u kvevrima poznat je još od 8. veka pre naše ere. Baš ovde u Građanima, u srcu Crne Gore, pravi se vino po metodama koje su stare nekoliko hiljada godina. Podsetiću da se alazanska dolina u Gruziji smatra postojbinom vinogradarstva i vinarstva. Od 2011. godine način pravljenja vina u kvevrima je na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa. Tradicija vina iz amfora, koju su do savršenstva doveli stari Grci i Rimljani, omogućava nam da se kao vremeplovom vratimo mnogo vekova unazad i probamo napitke naših predaka - kaže Pavle Mićunović, ponosan na ovu metodu proizvodnje - amforno vino, čime otvara novu stranicu istorije crnogorskog vinarstva.

Foto B. Dabić

PREMA njegovim rečima, vino koje odležava u glinenim amforama ima poseban ukus.

- Prilikom proizvodnje glina se peče na temperaturi od 1.100 stepeni Celzijusa kako ne bi bila porozna. Amfora povoljno utiče na kvalitet vina. Vino se deset meseci održava u amforama i dobija posebnu, a veliku mineralnost, što je drugačije od drugih postupaka proizvodnje i odležavanja vina - objašnjava Pavle.

TRADICIJA

- TURISTIMA iz različitih krajeva sveta kažem da su se ovde u prošlosti sastajale starešine kako bi donosile važne odluke za zajednicu. To je porodično nasleđe i ostavlja se potomcima kao vredan poklon. Planiramo da ovde organizujemo kulturne programe za turiste kojima ćemo dočarati tradiciju, narodne igre, pesme, folklor - otriva Irina...

Pogledajte više