NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE SLOBODAN MILOŠEVIĆ: Rođendan je slavio sa Mirom u krugu porodice i najbližih prijatelja

M.Stevanović

20. 08. 2021. u 20:31

SVAKE godine 20. avgusta, na njegov rođendan, porodica, prijatelji, kolege i saborci, ponovo se sete Slobodana Milošević.

Foto AP

Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, i nekadašnji diplomata SFR Jugoslavije i ministar inostranih poslova SR Jugoslavije, u razgovoru za "Novosti" prisetio se kako su izgledale proslave Slobinog rođendana. 

Ističe da nikada nije bio na proslavi rođendana Slobodana Milošević. Kaže, Milošević je ovaj dan uvek proslavljao skromno, na manjim proslavama sa porodicom i krugom dugogodišnjih prijatelja njega i njegove supruge Mire Marković. 

Foto: Z. Knežević

Ipak, na ovaj dan, Živadin Jovanović seća se prvenstveno velikih zasluga koje je Milošević imao u borbi za srpske nacionalne i državne interese. Kako nam, u kratkom razgovoru prisećanja na Slobodana Miloševića, kaže Jovanović, Sloba je u toj velikoj borbi, uvek bio izuzetno precizan i jasan. 

- Hrabro i jasno se borio za srpske nacionalne i državne interese. Ostaće zauvek upamćen po tome što je stvorio Saveznu Republiku Jugoslaviju u vreme kada je separatizam bio u naletu i kada je bio potpomognut snažnim polugama iz inostranstva, prvenstveno nemačkim. Milošević je tada rekao "ako se drugim narodima priznaje pravo na otcepljenje, onda se srpskom i crnogorskom narodu mora priznati pravo na zadržavanje zajedničke države i kontinuitet". Milošević je tada jasno rekao međunarodnoj zajednici da pravo na separatizam ne može biti preče nego pravo na jedistvo - navodi Jovanović i ističe naročito važnu ulogu koju je Slobodan Milošević imao naročito važnu ulogu kao tvorac Ustava iz aprila 1992. godine, kojim je konstituisana Skupština i stvorena zajednica Srbije i Crbe Gore, kojom je obezbeđen kontinuitet Jugoslavije. 

Foto AP

- Konstituisanjem Savezne Republike Jugoslavije 1992. godine priznat je kontinuitet svih međunarodnih prava i obaveza zajednice Srbije i Crne Gore, u odnosu na prethodnicu - SFRJ. Vremenom su kontinuitet SRJ sa SFRJ prihvatile Velika Britanija, Francuska i druge evropske države. 

U to vreme Živadin Jovanović bio je pomoćnik ministra inostranih poslova Savezne Republike Jugoslavije, pa se jasno seća momenta kada su Britanija i Francuska priznale novoj državi pravo na taj kontinuitet. Seća se i pisma koje je stiglo iz zvaničnog Pariza i koje je vlastima u Beogradu prenelo zvaničan stav "da Francuska nema nikakvih problema sa priznavanjem kontinuiteta". Ističe da su jedino Sjedinjene Američke Države protivile priznavanju kontinuiteta SRJ, tvrdeći da je u pitanju "neodrživa država".

- Mnogo kasnije, 2006. godine, preko Havijera Solane, Amerika je uspela da Crnu Goru odvoji od Jugoslavije - dodaje Jovanović. 

Kao najvažniju borbu Slobodana Miloševića za srpske državne interese, Jovanović ističe upravo borbu za podržavanje zajednice Srbije i Crne Gore, odnosno naše pravo da ostanemo u zajedničkoj državi. 

Jovanović dodaje da se na ovaj dan definitivno ne može zaboraviti i velika borba Slobodana Miloševića za najvažnije nacionalne interese. Kako kaže, tokom godina građanskih ratova na ovim prostorima, Milošević je činio sve da pomogne borbu srpskog naroda za slobodu. 

- Pomagao je i materijalno, nije mogao da se ne odazove pozivu za pomoć srpskom narodu tamo gde je on branio svoju slobodu - kaže Jovanić i dodaje da Milošević 1999. godine nije dozvolio da NATO okupira Jugoslaviju, kao što je tražio u Rambujeu. 

Milošević tada nije prihvatio kapitulaciju. 

- Sloba je organizovao neočekivano snažnu odbranu od NATO agresije. Najavljivali su da će pokoriti Jugoslaviju za dva do tri dana, Milošević je uspeo da odbranu produži na 78 dana. NATO je bio prinuđen da zaključi sporazum o miru, koji je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uobličio u Rezoluciju 1244, a koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije sa Kosovom i Metohijom u svome sastavu - navodi Jovanović za "Novosti". 

Ovaj momenat, dodaje on, zauvek će ostati zabeležen u istoriji našeg naroda. 

- Milošević je branio zemlju od najveće vojne sile na svetu i prinudio je NATO da sedne za pregovarački sto. Napad nije završen kapitulacijom - već sporazumom - zaključuje Jovanović. 

Milošević je rođen 20. avgusta 1941. godine. Preminuo je u pritvoru zatvora u Sheveningenu 11. marta 2006. godine. Na suđenju Milošević se sam branio. Umro je posle pet godina u zatvoru, pedesetak sati pre završetka izvođenja svedoka.

"Jedan od najvećih državnika"

Predsednik mladih socijalista Srbije Đorđe Đoković, na svom Tviter profilu objavio je fotografiju Slobodana Miloševića uz opis "Na današnji dan rođen je jedan od najvećih državnika".

Pogledajte više