ZNALCI "OKRETALI", GURMANI OCENJIVALI: U Srpskom Miletiću održana "Gudijada", takmičenje u pečenju prasetine
PORED kanala Dunav - Tisa - Dunav u Srpskom Miletiću, u opštini Odžaci, prvog avgustovskog vikenda održana je novoustanovljena manifestacija "Miletić koji volim".
Foto D. P.
A, u okviru nje glavni događaj je bila "Gudijada", takmičenje u pečenju prasića na tradicionalan način - okretanjem na ražnju.
Učestvovalo je 40 ekipa, svaka sa najmanje 10 članova. Nagrađena su tri tima. Predstavnik pobedničke ekipe, Nikola Milić je rekao:
- Kvalitet je presudio. Zapravo, trebalo je u pravo vreme prekinuti pečenje. Nekim timovima su prasići bili prepečeni, drugima je meso ostalo živo, a mi smo osvojili prvo mesto jer smo najbolje procenili minut u kojem prasiće da sklonimo sa vatre.
U žiriju su, prema odluci organizatora, bili članovi teži od 115 kilograma, sa obrazloženjem da "samo takvi, pravi gurmani, mogu da ocene kvalitet pečenja".
- Gledamo boju mesa, boju kože, slanoću. Nema tu neke velike filozofije, sve su to kvalitetna prasad koja su na farmi hranjena i držana baš kako treba. Sve zavisi od takmičara kako će ih spremiti i ispeći - kaže Veljko Kocić, član žirija na "Gudijadi". Specijalitet posetioci probali i bika sa ražnja, Foto D. P.
Posebna atrakcija bio je izbor najteže ekipe, u kojem je učestvovalo po pet predstavnika svakog tima.
- Specijalna nagrada za njih bilo je živo prase. Njega će pobednici hraniti do tamo neke godine - rekla je Vesna Petković, direktorka TO Opštine Odžaci.
Sportska takmičenja organizovali su učesnici "Gudijade", članovi USR "Ribolovac" i aktivisti udruženja "Mladi za Srpski Miletić".
Kulturni centar "Atanasije Nikolić" organizovao je umetničku priredbu, na kojoj su nastupili folklorni ansambli, pevačke grupe, instrumentalisti i recitatori iz Ratkova, Lalića i Karavukova. Svetkovina je završena koncertima lokalnog "Triptih benda" i folk pevačice Katarine Živković.
PRILOZI
TOKOM manifestacije sprovedena je i humanitarna akcija za pomoć sedmomesečnom Bošku Gugleti, obolelom od spinalne mišićne atrofije. Za njegovo lečenje učesnici i posetici prikupili su 154.800 dinara.
BIK
NA "Gudijadi" je pripreman i gulaš od iznutrica prasića. Osim toga, pekao se bik težak više od 650 kilograma, čije je meso besplatno deljeno posetiocima.