POSAO DOBILO 66 MEDICINARA: Na VMA u Beogradu juče obeležene 182 godine rada vojne sanitetske službe

D. B. M.

30. 07. 2021. u 19:29

VOJNO zdravstvo ojačano je za 66 novozaposlenih. Rešenja o prijemu u stalni radni odnos uručio im je ministar odbrane Nebojša Stefanović na svečanosti povodom 182 godine od osnivanja vojne sanitetske službe.

Foto MOD

Čestitajući im praznik, ministar Stefanović je zahvalio svim pripadnicima vojnog zdravstva na požrtvovanom radu u prethodnoj godini.

- Sistem vojnog zdravstva izbrisao je granice šta je moguće, a šta je nemoguće - rekao je Stefanović.

- Uspeli ste da odgovorite na sve izazove i na one koji su bili tradicionalni i na potpuno novi koji je zahvatio ceo svet. Efikasnim i požrtvovanim radom, uz ogromno odricanje i rizik, pokazali ste da ste istinski heroji.

Ministar je naglasio da je izuzetno ponosan zbog novih zaposlenih i podsetio da je u poslednjih devet meseci primljeno više od 360 ljudi: lekara, medicinskih tehničara, hemijskih, radioloških i laboratorijskih tehničara, fizioterapeuta i nemedicinskog osoblja.

- Država iskreno ceni rad svih pripadnika vojnog zdravstva - kazao je Stefanović.

- Ostali ste uz svoju državu da se borite za zdravlje ljudi i niste razmišljali uvek samo o sebi. Borićemo se da imate bolje plate, više opreme i tehnike, bolje uslove rada.

Za Dan sanitetske službe određen je 30. jul 1839. godine, kada je za štabnog doktora u Glavnom vojnom štabu postavljen doktor Emerih Lindenmajer.

- Ta služba, tokom celog postojanja, rukovodila s najhumanijom od svih zapovesti: pomozi bližnjem svom - rekao je pukovnik Radivoje Anđelković, zastupnik načelnika Uprave za vojno zdravstvo.

VELIKO ISKUSTVO I ŠANSA

ZA medicinskog tehničara Marjana Salijevića rešenje o prijemu u stalni radni odnos je, kako kaže, velika šansa.

- Presrećan sam što ću raditi u ozbiljnoj zdravstvenoj ustanovi - rekao je Salijević, koji je prethodne tri godine radio na VMA kao medicinski tehničar, odnosno vojnik po ugovoru.

- Prve dve godine bio sam na opštoj hirurgiji, a poslednjih godinu i po u kovid-centru VMC "Karaburma", gde sam stekao veliko iskustvo.

Pogledajte više