DEČANE SAD ČUVAJU KOMŠIJE: Srpsku svetinju odnedavno obezbeđuju i vojnici iz Severne Makedonije

D. ZEČEVIĆ

29. 07. 2021. u 13:00

NA glavnoj ulici Dečana nema uobičajene gužve. Da li zbog vrućine ili nedavne afere oko trovanja vodom teško je ustanoviti.

Foto D. Zečević

Putem koji vodi prema manastiru gotovo da ne prolaze vozila, a na prilaznom putu ka svetinji u toku su radovi na proširenju i zaštitnom bedemu. Ispred prvog punkta Kfora, nekoliko stotina metara od svetinje, žardinjere sa cvećem, nedavno postavljene kao svojevrsne barikade. Sa leve strane puta oklopno vozilo, a sa desne drveni objekat u kojem dežuraju pripadnici mirovne misije. Nekoliko njihovih vozila je i na samom prilaznom punktu.

- Dajte nam vaša dokumenta i dobićete propisnicu za ulazak u manastir. U porti i crkvi ima nekoliko posetilaca, ali vi možete ući - kaže nam na gotovo čistom srpskom jeziku vojnik Kfora, a po amblemu-zastavi na rukavu uniforme shvatili smo da je iz Severne Makedonije.

Otključava nam gvozdenu kapiju koja vodi ka glavnom ulazu u manastirsko zdanje.

- Uprkos svemu posete su svakodnevne, pojedinačne ili organizovane - kaže nam jedan od monaha.

U manastirskom konaku čija prostrana terasa gleda na ulaz u crkvu, sede dva Italijana diveći se arhitekturi ovog hrama. Kroz portu idu momak i devojka u poodmakloj trudnoći.

Kažu da su iz centralne Srbije i da su došli da se pomole Svetom kralju Stefanu Dečanskom za zdravo potomstvo. U crkvi kraj kivota sa moštima svetitelja pripadnik međunarodne misije u društvu devojke, prevodioca iz Hrvatske.

Foto D. Zečević

Nedavna afera oko trovanja vode u Dečanima, na situaciju u svetinji gde se monaštvo bavi svakodnevnim zaduženjima, kako nam rekoše nije uticala. Bratija izvršava svakodnevna poslušanja, posetioci obilaze svetinju, a vojnici Kfora je obezbeđuju.

- Ovde ljudi dolaze da potraže Božju blagodat, da se pomole za zdravlje i snagu da izdrže sve što im predstoji u životu - kaže nam jedan iskušenik.

- Jednostavno, čak i oni koji dođu više iz radoznalosti i ne znaju ništa o manastiru, zainteresuju se za njegov istorijat. U ovoj svetinji koja odiše nekom posebnom božanskom energijom napajaju se svi oni željni duhovnosti i smirenja od svakodnevnih problema i nedaća.

U NASELjU PROBLEM OTPADNE VODE

SRBI iz obližnjeg Goraždevca, najbliže srpske enklave, kojima je manastir stub opstanka, ispričali su nam da su, kada je reč o nedavnom problemu oko trovanje vode u naselju Dečani, nezvanično saznali da su otpadne vode i fekalije suštinski problem.

Pogledajte više