BITI PRVI ZNAČI PODNOSITI NAJVEĆU ŽRTVU: Poruka vladike Irineja bačkog na petrovdanskoj liturgiji u Sabornom hramu u Novom Sadu

J. S. 12. 07. 2021. u 19:47

NjEGOVO Preosveštenstvo Episkop novosadski i bački g. Irinej načalstvovao je, na praznik Svetih apostola Petra i Pavla, danas, na svetoj arhijerejskoj Liturgiji u Sabornom hramu u Novom Sadu.

Foto: Eparhija bačka

Preosvećenom vladici Irineju su sasluživali sveštenici Sabornog hrama i novosadski đakoni.

Besedeći posle pročitane jevanđelske perikope, Episkop bački je poučio sabrani verni narod o prazniku svetih apostola Petra i Pavla i o smislu njihovog prvenstva među dvanaestoricom apostola.

- Danas je jedan od velikih crkvenih praznika u toku godine – praznik dvojice vrhovnih među dvanaestoricom apostola, neposrednih Hristovih učenika, čija služba (reč apostol tu službu izražava) znači da su oni poslanici, izaslanici, glasnici Hristovi; da ono što nam On govori neposredno u Jevanđelju, govorili su i oni, govore nam i danas, kroz reči Svetoga Pisma, i zato se, sa pravom, nazivaju apostolima. Oni jesu vrhunski blagodatni dar ljudima u Crkvi, jer Gospod Hristos je njima poverio da vrše Njegovo delo i zato su posebno poštovani već za života, a posebno kasnije – zbog toga svoga plodotvornog delanja u slavu Božju i na nazidanje Crkve Božje – besedio je vladika Irinej.

Foto: Eparhija bačka

 

Potom je nastavio navodeći da po trpljenju, po stradanju, po mukama i nevoljama, apostoli su prvi. Nisu prvi na način kako su to prvi silni ovoga sveta i veka – da drugi moraju da služe njima, da oni nad njima gospodare, da vladaju, ugnjetavaju ih. Suština njihovog prvenstva je u tome da oni služe svima drugima, a njima ne služi niko. Služeći drugima – bližnjima – služe Bogu, a služeći živome Bogu, služe, samim tim, i bližnjima svojim.

- Prvenstvo nije u tome da smo mi prvi po slavi, po vlasti, po bogatstvu, po ugledu, po tome da smo neuporedivi sa drugima. Biti prvi znači: podnositi najveću žrtvu, služiti svima i, kroz to, služiti Gospodu Hristu, Koji je Sebe, kao Gospod i Gospodar svega i svih, učinio Slugom Gospodnjim, Slugom našega spasenja i spasenja svekolike tvorevine. Zato su, i u naše dane, raprave o tome ko je prvi i bolji ne samo potpuno izlišne nego su suprotne duhu Jevanđelja i duhu svetih apostola. Naročito je opasno – što se, nažalost, zbiva u naše vreme – kada, na nivou episkopâ i pomesnih Crkava, dođe do rasprave ko je prvi i ko ima vlast nad kim. Vlast u Crkvi ne postoji, osim služenje jednih drugima, a biti prvi znači: biti prvi po tom služenju - kazao je vladika bački.

Podsetio je vladika Irinej i da je u ranoj Crkvi postojala posebna služba koja se zvala apostolska. Sve službe u Crkvi su apostolske: i sveštenička, i biti vernik Crkve, jer ispovedamo veru, trudimo se da živimo po veri i za nju i da Gospod, kroz svakoga od nas, posvedoči Svoju ljubav i Svoje darivanje spasenja svetu.

- Zato je ovo praznik, braćo i sestre, ne pojedinačni, ne, nazovimo ga uslovno, privatni nego praznik Crkve i nas sve poziva da i mi živimo da bismo se razvijali, kao ličnosti, do savršenstva; da budemo i mi u Crkvi poslednji, a onda ćemo biti, pred Gospodom, prvi - naveo je, pored ostalog, Episkop bački Irinej u svojoj arhipastirskoj besedi.

Pogledajte više