RISTOVU ŽALBU NIKO NE ČITA: Apelacioni sud u Prištini još ne odlučuje o argumenima pritvorenog Podgoričanina

D. Zečević

08. 07. 2021. u 09:11

IAKO je Apelacioni sud u Prištini morao da do ponedeljka u 13 časova odluči povodom žalbe advokatice Jovane Filipović na pritvor određen Ristu Jovanoviću, mladiću iz Podgorice kojeg je kosovska policija uhapsila na Vidovdan na Gazimestanu, odgovor suda ni dva dana kasnije nije stigao.

Hapšenje Jovanovića na Gazimestanu / Foto Printskrin Kosovo onlajn

Kako za "Novosti" ističe Filipovićeva, izostalo je i rešenje Osnovnog suda u Prištini o određivanju pritvora na srpskom jeziku, zbog čega ističe da umesto da štite osnovna ljudska prava, prištinski sudovi ih zapravo krše.

- Osim što ne postoji ni jedan jedini osnov za određivanje pritvora Jovanoviću koji je optužen za izazivanje nacionalne i verske mržnje, Osnovni sud krši i prava na jezik, jer meni kao njegovom braniocu nije dostavljeno rešenje na maternjem jeziku. Takođe, izostanak odgovora na žalbu o neosnovanom određivanju pritvora Jovanoviću, predstavlja svojevrsno kršenje zakona po kojima bi ovi sudovi trebali da funkcionišu - objašnjava Filipović.

Ona podseća da je obaveza Apelacionog suda da na žalbu o pritvoru odgovori u roku od 48 sati. Inače, Jovanoviću, koji je, kao što se vidi na snimcima kamera, uhapšen kada je zamolio pripadnike kosovske policije da ne pretresaju monahinju, rekaviši "Nemojte to da radite ona je sveta žena", kosovsko tužilaštvo "pripisuje " da je na Gazimestanu navodno pevao "Ubij Šiptara".

Prema tvrdnjama advokatice Filipović, ove, ali ni prošle godine, to na Gazimestanu niko od okupljenih nije uzvikivao.

- Iako javnost misli da je uhapšen zbog pokušaja da zaštiti monahinju, kada apsolutno ništa uvredljivo nije kazao, Jovanović se tereti za nešto što nije počinio. Čak i ako su se ovakve uvredljive poruke čule ranijih godina, odgovorno tvrdim da ovog Vidovdana niko nije uzvikivao niti pevao ništa provokativno na račun albanskog naroda - navodi ona.

Ovom Podgoričaninu, odlukom Osnovnog suda u Prištini određen je pritvor do 30 dana i on se nalazi u Pritvorskoj jedinici u Kosovskoj Mitrovici.

ĆELIJA MU LOMI DUH

PRVIH dana Jovanović se dobro držao u pritvoru, čak se i šalio na sopstveni račun. Ali boravak iza rešetaka počinje da lomi njegov duh. Kako je prenela njegova advokatica, Risto joj se tokom poslednje posete požalio da je celu noć preplakao. Osim supruge i bebe, on kod kuće ima i oca koji je srčani bolesnik i za kojeg se najviše brine. Do sada mu je u poseti bila samo advokatica, a ukoliko ne stigne odgovor Apelacionog suda, u pritvoru će ga obići i sestra.

Pogledajte više