MALIM REZOM STIŽE DO PLUĆA: Hirurg iz Španije u Nišu operisao pacijente minimalno invazivnom metodom

D. A.

06. 07. 2021. u 10:23

ČUVENI hirurg iz Španije, dr Dijego Gonzales Rivas, operisao je u niškom Kliničkom centru šestoro pacijenata bez otvaranja grudnog koša.

Foto D. Alihodžić

Asistirali su mu grudni hirurzi iz Niša, a zahvati su urađeni specijalnom hirurškom metodom čiji je utemeljivač sam dr Rivas. Reč je o minimalno invazivnom pristupu, takozvanoj toratoskopiji koja pomaže da pacijent ima manje postoperativnih komplikacija.

Niški lekari od doktora Rivasa uče već godinama na kongresima u inostranstvu ili preko njegovog jutjub-kanala, a sada su imali priliku i da ga ugoste. Ističu da je velika čast što je pristao da dođe u Niš i da zajedno operišu. Tako su, kako kažu, imali priliku ne samo da "uživo" prate operacije nego i da učestvuju. Doktor Rivas, pak hvali veliki entuzijazam domaćina i njihovu želju da savremene hiruške metode približe svojim pacijentima.

Zadovoljan je i što je u Nišu radio jednu od najtežih operacija u grudnoj hirurgiji na minimalno invazivan način.

- Ovi lekari su fantastični, imaju mnogo entuzijazma i želje da uče, razvijaju i osavremenjuju svoje znanje. Krase ih i strast i posvećenost. Ukazao sam i na pojedine detalje koji bi mogli da se promene nabavkom određenih delova opreme, ali sam opremljenošću Kliničkog centra, generalno zadovoljan - kaže doktor Rivas.

On je, takođe, pristao da češće bude gost ovog Kliničkog centra kako bi se uspostavila trajnija veza i da bi pomogao kolegama iz Niša u rešavanju težih slučajeva.

Profesor dr Goran Stanojević, pomoćnik direktora UKC Niš ističe da je toratoskopija trend u svetu.

- Postupak koji je primenjivao dr Rivas podrazumeva još minimalniji pristup gde pacijent vrlo brzo posle operacije odlazi kući, što je i suština minimalno invazivnog postupka.

EKSPERT Dr Dijego Gonzales Rivas, Foto "Fejsbuk"

Na ovaj način dobijamo novi kvalitet, kao i mogućnost da te procedure radimo na UKC Niš i da postanemo referentna ustanova za ove vrste hirurških intervencija - kaže prof. dr Stanojević.

Imajući u vidu da je karcinom pluća najučestaliji karcinom muškaraca i drugi po učestalosti među ženama, metoda dr Rivasa pomaže da se pacijenti vrlo brzo oporave posle zahvata i da nastave lečenje. Na Klinici za grudnu hirurgiju u Nišu, godišnje se obavi od 400 do 500 operacija, od kojih su čak 80 odsto operacije karcinoma pluća.

Vreme je zaedukaciju lekara

PREMA rečima direktora UKC Niš prof. dr Zorana Perišića država je mnogo uložila u ovu ustanovu i sada je vreme da se to nadoknadi "edukacijom lekara i novim metodama koje će biti dostupne najširem broju pacijenata".

- Mnogo je pokrenuto u proteklih sedam meseci, otkako je ova uprava na čelu Kliničkog centra i najzad je došao trenutak da kovid malo potisnemo u drugi plan, kako bismo se posvetili i svemu ostalom - objašnjava dr Perišić i napominje da je i u toku pandemije UKC Niš obavljao i ostale aktivnosti, ali u smanjenom obimu i sa nižim intenzitetom.

Pogledajte više