OLAKŠICE ZA MAJKE MALIŠANA SA INVALIDITETOM: Usvojene izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, evo šta one znače

J. Ž. S.

30. 06. 2021. u 23:52

NARODNI poslanici usvojili su danas izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, od kojih su najvažnije one koje su uslovljene odlukama Ustavnog suda Srbije.

Foto N. Skenderija

To znaci da će majke koje su rodile decu sa invaliditetom, sada imati pravo na naknadu zarade, ali i novac za tuđu negu i pomoć. Tu je i odluka koja će garantovati minimalnu naknadu porodiljama tokom prva tri meseca bebinog života, kao i ona koja se tiče izjednačavanja prava poljoprivrednih osiguranica sa ostalim mamama.

- Pored toga, izdvajamo i izmene koje se odnose na porodilje sa visokim primanjima, a koje su usvojene nakon pregovora udruženja "Mame su zakon" i predstavnika Vlade - kaže Tatjana Macura, predsednica udruženja.

Ona je naglasila da njihova borba, proceduralno precizna i jasna, usvajanjem ovih izmena i dopuna ne prestaje.

- Naš cilj u pogledu još bolje primene ovog Zakona u narednom periodu biće borba za garantovanu naknadu porodiljama najmanje u visini republičkog minimalca i tokom perioda nege deteta, smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknada sa 18 na 12, postizanje ravnopravnog položaja porodilja koje samostalno obavljaju delatnosti, prepoznavanje porodica koje imaju više od četvoro dece, kao i veća individualna odgovornost službenika koji se bave primenom ovog Zakona - navodi naša sagovornica.

Pogledajte više