NE TREBA NAM DOZVOLA ZA SLUŽBU: Eparhija raško-prizrenska povodom napada zbog liturgije u Prištini

V. N.

11. 06. 2021. u 21:05

EPARHIJA raško-prizrenska saopštila je u petak da je proslavljanje verskih praznika u objektima koji su vlasništvo SPC pitanje osnovnih verskih prava koja su zakonski regulisana i moraju da budu poštovana bez ikakvog uslovljavanja.

Hram Hrista Spasa u Prištini

Eparhija je to saopštila povodom izjava političkih predstavnika kosovskih Albanaca i otvorenih pretnji u štampi u vezi svete liturgije održana u nezavršenom hramu Hrista Spasa u Prištini.

Kako se navodi, proslava Spasovdana ne može da se tretira kao političko pitanje. Eparhija podseća da je ovaj hram upisan u katastar i da se nalazi na zemljištu koje se po katastarskim podacima vodi na SPC, a ne na Univerzitet u Prištini, koji godinama "bez ikakve pravne osnove pokušava da ukloni ovaj hram".

- Nametati Crkvi obavezu da traži bilo kakvu dozvolu za verske obrede kršenje je svih normi i važećih propisa. Iako je u toku sudski proces u kom Univerzitet bez ijednog dokaza pokušava da natera Crkvu da sruši sopstveni hram, to ne znači da Crkva, kao vlasnik koji je upisan u katastru nema prava da koristi svoj legalno sagrađeni verski objekat.

Eparhija kao poseban skandal ističe to što je na vratima crkve ispisana parola mržnje, koju smatra otvorenom pretnjom.

Pogledajte više