ALBUM SEĆANJA AKADEMACA SFRJ: Dom kulture "Studentski grad" pozvao nekadašnje stanare da šalju fotografije

B. BORISAVLjEVIĆ

07. 06. 2021. u 10:42

ŽIVOT studenata u kampusima bivših jugoslovenskih republika, prikazan kroz fotografije nekadašnjih akademaca stanara studentskih domova, tema je međunarodnog projekta Doma kulture "Studentski grad", pod nazivom "Oni žive".

"Studenjak", najveće akademsko naselje na Balkanu

Podršku daje i program za kulturu i medije Evropske unije "Kreativna Evropa".

Fotografije se mogu slati do septembra.

Prema rečima Maide Gruden, koordinatora projekta i urednice likovnog programa u Domu kulture "Studentski grad", prikupljanje materijala iz privatnih arhiva pokazalo je da, osim događaja vezanih za studentske proteste, ne postoje informacije o svakodnevnom životu, kulturnim navikama, slobodnom vremenu, međuljudskim odnosima, kao i društvenog i političkog angažovanja studenata, od kraja Drugog svetskog rata do danas.

Osim fotografija, biće organizovano i snimanje audio-intervjua usmene istorije sa zainteresovanim sadašnjim i bivšim stanovnicima "Studenjaka".

1950. Fotografiju ustupila Dragica Krgović / Foto Privatna arhiva

- Projekat se, osim u Beogradu, realizuje i u Zagrebu, Rijeci, Podgorici, Novom Sadu i Madridu - navodi Grudenova. - Otvara se mogućnost da se komparativno sagleda kako su studenti živeli, od Drugog svetskog rata do danas, u ovim gradovima. Fotografije i audio-intervjui o životu u "Studentskom gradu" biće arhivirani na međunarodnoj kolaborativnoj digitalnoj platformi Topoteka i zvaničnom sajtu projekta, paralelno sa kolekcijama o životu njihovih kolega u drugim kampusima.

Naša sagovornica ističe da su u najvećem akademskom naselju na Balkanu, čija izgradnja je počela 11. aprila 1948. na omladinskoj radnoj akciji i prvi stanari su počeli da se useljavaju u februaru 1951. godine, živeli su studenti iz svih jugoslovenskih republika, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, ali i Afrike i Azije. Krajem pedesetih godina u Studentskom gradu stanovalo je 5.340 redovno useljenih studenata i veći broj "ilegalaca".Od 2010. godine, stranci se su se vratili u sobe u "Studenjaku".

1970. Fotografiju ustupio Vlado Kovačević / Foto Privatna arhiva

- Nadamo se da ćemo kroz ovo prikupljanje tek doći do novih infromacija - smatra Grudenova. - Projekat se bavi nematerijalnim nasleđem studenata. Sledeće godine, u drugoj fazi, u svakoj zemlji, po jedan umetnik i kustos će živeti u "Studenjaku" dva meseca. Oni će se baviti temama iz kulture i umetnosti, koje su studentima bitne. Treća faza je izdavanje publikacije, na kojoj će raditi istraživači iz različitih disciplina - istorije, antropologije, teorije umetnosti, na teme: svakodnevni život, kulturne navike, međuljudski odnosi, odnosi između polova, studentski aktivizam.

Dom kulture "Studentski grad" je nastao kao posledica studentskih protesta 1968. godine, a otvoren je 1974. godine uoči Dana mladosti, 25. maja, kada je proslavljan kao rođendan "voljenog" Josipa Broza Tita, koji je studentima u jeku protesta "priznao da su u pravu"...

Maida Gruden / Foto D. Milovanović

POZIV ZA DEVEDESETE

- VOLELI bismo da nam bivši stanari pošalju fotografije iz devedesetih godina, kako je izgledao život u "Studenjaku", kao i za period u vreme bombardovanja 1999. godine - ističe Maida Gruden. - Devedesetih smo svi teško živeli, pitamo se kakav je bio studentski standarad. Trebaju nam i fotografije sadašnje generacije akademaca. Mada, današnji studenti kada im to kažemo, pitaju se: "Šta se to nama bitno dešava."

Fotografije se mogu slati na mejlove - belgrade&theylive.eu i maida.gruden&dksg.rs, a kontakt telefon je 011/2691-442 i 064/466-76-08.

Pogledajte više