PROTEST ADVOKATA SRBIJE: Traže povlačenje izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku

V. C. S.

01. 06. 2021. u 14:40

PREDLOŽENE izmene Zakona o parničnom postupku su pravni skandal i moraju se povući iz javne rasprave, rekla je advokat Jelena Pavlović, na protestu upozorenja branilaca ispred Ministarstva pravde. Oni traže da Ministarstvo formira novu Radnu grupu, koja će prvo utvrditi da li su izmene ZPP neophodne, pa ako jesu, da ozbiljno pristupi tom radu.

Foto: N. Skenderija

Kako je navela, do protesta nije došlo jer se advokati bore za svoj položaj, već za osnovno pravo građana na pristup sudu i na pravično i efikasno suđenje, koje je država dužna da obezbedi.

- Ideja da se rastereti rad sudova kroz otežan pristup pravdi i obustavu sudskih postupaka u kojima nisu plaćene sudske takse neprofesionalna je i neodgovorna mera. Tako bi se izvršila masovna povreda prava na pravično suđenje i imovinu, a sve na teret budžeta, odbnosno svih poreskih obveznika - kaže Pavlović, i dodaje da za masovne tužbe i zatrpanost sudova nisu krivi građani koji podnose tužbe, ni advokati "prevaranti", već oni koji kršenjem zakona te tužbe izazivaju.

Predlog izmena je ocenila kao "loš ekperiment", koji će, posebno kroz "transformaciju u e-sud" dovesti do paralisanja rada sudova. Kazala je i da smo već svedoci eksperimentisanja kroz uvođenje javnih beležnika, "koji ostavinsku raspravu za prosečan stan u Beogradu naplaćuju oko 70.000 dinara, ali zato u sudovima nema ko da sudi, nema sredstava za dva saradnika, čije su mesečne zarade u visini te overe." Eksperimentom je nazvala i Zakon o izvršenju i prozvala izvršitelje za povrede ustavom garantovanih prava građana i bahato ponašanje.

Foto: N. Skenderija

Dok su advokati ispred Ministarstva ostavljali više primeraka Ustava, skupu se obratio čuveni branilac Branislav Tapušković. Rekao je da ne može da veruje kako posle šest decenija rada mora da protestuje zbog izmena jednog fundamentalnog zakona i da 11.000 advokata ne predstavlja nijednu partiju, već građane.

Više hiljada branilaca iz cele Srbije pre toga se okupilo ispred sedišta Advokatske komore Srbije, u Dečanskoj, odakle su peške, blokirajući saobraćaj, prošetali do Ministarstva pravde, u Nemanjinoj ulici. Oni najavljuju i obustavu rada, ukoliko im se ne izađe u susret.

Pogledajte više