KAD JE MUKA - TU JE JUKA! Za 45 godina drvoseča "poderao" 12 motorki i 500 lanaca, a svaki je istrugao 300 kubika

D. Gagričić

20. 04. 2023. u 16:17

U ŠUMU se ne ide bez oštra alata, a pri seči stabala mere opreza su na prvom mestu. Ako se čuvaš, i Bog te čuva! I zato, evo, 45 godina, kako sam drvoseča, nisam imao povrede. Uz ova dva zlatna pravila pri struganju i obaranju stabala smrče, bukava i hrastova, Novovarošanin Jusuf Kadrić (73), koga sugrađani znaju kao Juku, drži se dogovorenog: da se posao obavi na vreme, ali i da se zavede šumski red.

Foto: D. Gagričić

- Šumari i inženjeri nikad nisu imali primedaba na moj rad u državnoj šumi, a ni vlasnici privatnih poseda. Nikoga nisam izneverio, a znalo se: ne izlazim iz omara dok ne oljuštim panj četinara i ne složim grane, da može da se obnavlja podmladak. Zato su me pojedinci i nagrađivali, mimo pogodbe. Samo mi je ostao dužan jedan zakupac šume iz Bosanja - kazuje Juka za "Novosti".

Drvoseča iz čaršije upoznao je staze i bogaze Zlatara, vrleti Čemernice i Smudinoga, lomatao se po Vučkim jamama, Bosanju, Vučiji, Maskovi, brdima u okolini Priboja...
Najviše posla ima leti, u jeku seče građe i s jeseni, kad se sprema ogrev. Spretan je i u čišćenju odžaka na kućama sugrađana, odlazi i u okolna sela.

Foto: D. Gagričić

Radni vek Kadrić je proveo u novovaroškoj "Plastici", i to na mašini "štamparici". Odavde je često, iz prve ili treće smene, sa četiri ispravne motorke i merdevinama, odlazio na "dopunski rad". Na dane provedene "u šumama i gorama" Juku u garaži kuće u Ražištima podseća mali muzej - đerdan lanaca motorki.

Spretan je, progledaju dvorišta

ČESTO meštani kažu: "Kad je muka - tu je Juka!"

- Oslobodi me Juka velike muke. Spretan je i okretan, pa mi progleda dvorište pošto poseče bor, koji sam posadio pre 45 godina. Rastao je kao iz vode i pretio da ošteti kanalizaciju, a žile se širile dvorištem. Poseče i breze nikle u skladu, a nije ni skup - reče pre neki dan varoški penzioner Radul Pešterac (83).

- Ovde je preko 500 lanaca, a svaki je istrugao više od po 300 kubika. Do sada sam poderao 12 motornih testera, a ova nova je poslednja, 13. koju koju sam kupio. Pristigle godine i ne moram u nadnicu i da se rvem sa trupcima, imam kuću, deca u svetu stekla svoj krov - podseća i dodaje:

- U najboljim godinama sam na trupčiće dnevno sekao i po šest traktorskih prikolica ogrevnog drveta, a to je više od 30 prostornih metara. U šumi sam obarao i po 20 kubika, uzimao za seču čitava odeljenja.

Foto: D. Gagričić

Poslednjih godina mu sve češće stižu pozivi sa seču stabala pored kuća, oko vikendica na Zlataru ili hrastova na grobljima. Kad im, kako kažu, svane u dvorištima ili na okućnici - ljudi ga blagosiljaju. Često meštani kažu: "Kad je muka - tu je Juka!"

Godinama premeravao pešter

U NADNICU je Jusuf krenuo iz sjeničkog sela Kanjevina i nekoliko godina sa geometrima na Pešteru premeravao Ćerekarsko polje i tunel i korito reke Boroštice, kojom su ponornice odvedene u reku Vapu, da pojačaju vode Uvca, što pokreću turbinu istoimene hidroelektrane na Rastokama.

- Do grana stabla se popnem merdevinama, a onda idem uz grane i sečem od vrha, komad po komad. Nikome nisam pričino štetu, a uklonio sam stotine stabla koja su smetala. Nedavno su me zvali u Kosjerić, da tamo sečem hrastove na groblju, kojim prete da poruše spomenike ili povrede posetioce večnih kuća - priča Jusuf.

Pogledajte više