KORAK PO KORAK: Kako da na najjednostavniji način promenite banku preko koje primate penziju

V. N.

12. 01. 2023. u 19:00

PENZIONERI koji posle izvesnog vremena žele da promene banku koja im isplaćuje novac trebalo bi najpre da zatvore postojeći, a zatim da u željenoj banci otvore novi račun.

Foto Z. Jovanović

Prvi korak

Korisnik pre otvaranja novog računa treba najpre banci, preko koje je isplaćivan novac, da dostavi potvrdu o svim izmirenim obavezama. Odnosno da ne postoje nikakva dugovanja koja će sprečiti ovu transakciju. Kao i da nabavi potvrdu o saglasnosti banke sa promenom načina isplate.

* * * * * * *

Drugi korak

Posle toga pribavlja se obrazac sa ovlašćenjem, odnosno potvrda o saglasnosti banke sa promenom načina isplate. Svi potrebni obrasci mogu se dobiti u filijali banke preko koje je isplaćivan novac.

* * * * * * *

Treći korak

Pošto ste izmirili sva dugovanja i zatvorili račun, sa svim potrebnim potvrdama možete otići u novu izabranu filijalu kako biste prebacili svoj tekući račun i otvorili novi.

* * * * * * *

Četvrti korak

Sa novim računom, ili prebačenim starim u novu filijalu, službi za isplatu penzija treba dostaviti potvrdu o tome. Ako korisnik penzije ne postupi po proceduri, Fond neće imati podatke o novom tekućem računu, pa će naredna uplata penzije ići na stari tekući račun, a banka je u skladu sa ugovorom dužna da ova sredstva vrati Fondu.

* * * * * * *

Peti korak

Isplata vraćene penzije obavlja se na novi tekući račun korisnika penzije u narednom terminu isplate penzije, nakon obrade podataka iz dostavljenog ovlašćenja, odnosno potvrde o novom tekućem računu, koje je korisnik penzije dostavio u službu za isplatu penzija u nadležnoj filijali. n

Pogledajte više