FELJTON - IZJEDNAČAVANJE ULOGA ŽRTAVA I ZLOČINACA: Zapad žrtve uvek bira među nejakim, malim i slabim narodima

Milanko Šekler

25. 11. 2022. u 18:00

SADA malo „poigravanja“ statistikom i prostim poređenjima, koja daju mnogo jasniju predstavu šta se zaista dešavalo tokom Drugog svetskog rata: Na svakih 16 poginulih nemačkih vojnika, 15 je poginulo u sukobima sa Crvenom armijom, a samo jedan u ratu na svim drugim frontovima i sukobima sa svim ostalim savezničkim vojskama.

Evropa kao da je zaboravila da je su Crvenoarmejci zauzeli Berlin, Foto Profimedia

Nemačka vojska pretrpela je tri puta više gubitaka od Crvene armije, nego u borbama drugih 25 zemalja zajedno.

Samo u jednoj, Kurskoj bici, protiv Crvene armije, nemačka vojska borila se sa 50 divizija, što je dva puta više nego što je upotrebila na celom Zapadnom frontu, tokom cele 1943. godine!

Samo u Staljingradskoj bici, Nemačka je izgubila 800.000 vojnika, što je 7 puta više nego na celom frontu u Africi tokom celog rata!

Iskrcavanje englesko-američkih trupa, u leto 1944. godine, izvršeno je samo da se ne bi dozvolilo Crvenoj armiji da sama odnese pobedu nad Vermahtom i stigne do La Manša, što je bilo više nego izvesno.

Bitke u Zapadnoj Evropi tokom 1944.-1945. nisu mogle da se porede sa onima na Istočnom frontu, koji je bio glavni front u Evropi sve do 9. maja 1945. godine.

U NAJOZBILjNIJOJ ofanzivi Nemačke na Zapadnom frontu (Ardenska ofanziva u januaru 1945), učestvovale su 73 divizije Vermahta, dok je u isto vreme na Istočnom frontu bilo 179 nemačkih divizija. Sve vreme, protiv Crvene armije, Nemačka je angažovala 80% vojnika, 68% artiljerije, 64% tenkova i 48% aviona. Dakle, čak i u poslednjoj godini rata, većina nemačke vojske borila se na Istočnom, a ne Zapadnom frontu, koji je i zadnji otvoren.

Od 130 uništenih nemačkih divizija tokom čitavog Drugog svetskog rata, 104 divizije uništila je Crvena armija. U bici kod El Alamejna (afrički front), Nemci su izgubili 27 puta manje vojnika nego kod Staljingrada, pa ipak zapadni istoričari često porede te dve bitke kao jednake!

SAD su ušle u Drugi svetski rat u novembru 1942. godine, i to iskrcavanjem u Africi i udarom na Italiju i fašističku Francusku (Višijevsku), a ne Nemačku.

Bitku kod El Alamejna, ključnu za Afrički front, dobile su trupe Velike Britanije i Komonvelta, bez Amerikanaca.

Trupe Velike Briatnije i Komonvelta su, sve do leta 1944. godine, bile brojnije od američkih trupa i na Zapadu i na Tihom okeanu.

I onda se pojavi neko iz SAD da negira ulogu Crvene armije u Drugom svetskom ratu.

Vojska, tokom čitave istorije, napada samo goloruke, slabe, malobrojne i nemoćne, koji nemaju ni oružje ni sredstava da se brane. Na primer, Panamu!    

OSETILA je Ruska Federacija da uz konstantno umanjenje doprinosa SSSR pobedi nad fašizmom ide sve jači i sve beskrupulozniji proces „prekrajanja“ istorijskih činjenica i događaja, koji dovode do ubrzanog izjednačavanja nacizma, odnosno fašizma i komunizma, koji za cilj u svojoj konačnici ima izjednačavanje žrtve i zločinca, a po mogućstvu i zamenu njihovih uloga. To bi po mišljenju Zapada trebalo da se zove „pomirenje“.

Zbog toga su u poslednjoj deceniji bili sve glasniji zahtevi i na kraju i vapaji Ruske Federacije da se čak i zakonskim aktima zabrane takvi pokušaji i „blaćenje“ žrtava, koje bi se na taj način još jednom „ubile“ i „pokopale“ u zajedničku grobnicu sa njihovim zločincima i ubicama.

Ruska Federacija ne dozvoljava izjednačavanje zločinca i žrtve – ali kakva je sudbina ogromnog dela sveta koji nema tu snagu i volju?    

Naravno, pri tome, žrtve uvek biraju među nejakim, malim i slabim narodima, u koje spadaju svi oni koji žele nezavisnost i samostalnost. Oni, samim tim, pružaju neprihvatljiv i nedozvoljen „otpor“ prihvatanju tako blagodarnog i velikodušnog partnerstva sa njima, i to bez ikakvih uslova i zadrške, čak i neki prigovori izrečeni u mraku sobe i u svoju bradu mogu biti kažnjeni. Ni to nije dozvoljeno jer se sve osluškuje i beleži, i ništa se ne zaboravlja, i izvlači se iz arhiva kad zatreba vrhuški okupljenoj oko „svevidećeg oka“, koje se vijori na velikim novčanicama dolara i zastavama ratnim!

(Ponekad im za te svrhe zapadne i velika država, ali nezreo narod – kao što je Ukrajina.)    

NEVEROVATNO  je kako se u EU i NATO potire i gubi i lomi svaki kritički duh, svaki pokušaj iznošenja sopstvenog stava ili mišljenja jer, na kraju, UVEK rukovodstvo te zemlje-članice prolazi kroz toplog zeca, kačenjem unapred pripremljenih etiketa na kojima piše „fašista, populista, diktator, antievropejac, protivnik evropskih vrednosti, konzervativac, nedemokrata, tradicionalista, homofob, politički nekorektan, nekulturan, itd.“ – u krajnjem slučaju „lud i nenormalan“.

Jer, naravno, kako neko normalan uopšte može biti ako iznosi neki svoj državni ili nacionalni stav i interes, kada je jedino dozvoljeno klanjati se i biti podanik političkim komesarima i visokim predstavnicima okoštale birokratije EU i NATO, sastavljene od starih dokazanih lavova i boraca za navodne „nadnacionalne“ i univerzalne ljudske vrednosti i interese, koji se prostim imenom zovu – interesi „velikih“ sila!

KAO i u Orvelovoj „Životinjskoj farmi“, sve su životinje jednake, ali su neke „jednakije“ od drugih! Naravno, to se radi perfidno i smišljeno, a najčešće tako što se svaki izborni proces u pojedinoj članici pažljivo prati i drži pod kontrolom i već u izbornoj kampanji „podržava“ ona strana, partija ili pojedinac, koji mora biti „pravoveran, dokazani i sertifikovani“ evropejac ili natoovac! Za sve one za koje „evropski inkvizicioni sud“ iz senke nije dao pozitivno mišljenje o „moralno-političkoj proevropskoj podobnosti kandidata“, nema nikakve šanse da se „uspnu“ na lestvici vlasti u sopstvenom narodu ili državi.

Evropa kao da je zaboravila da je su Crvenoarmejci zauzeli Berlin, Foto Profimedia

Za njih, izborni proces i dolazak na vlast postaje isto što i penjanje uz „masnu banderu“, na koju se nikada ne mogu popeti, a imaju uvek samo zagarantovanu ulogu „garnirunga ili priloga“, za navodni dokaz savršenosti i superiornosti demokratije i evropskih vrednosti.

Bez takvih „žrtava“ bilo bi teško održati privid stabilnosti i superiornosti iluzije o univerzalnim i jednakim ljudskim i individualnim slobodama za svakoga, kao vrhovnim načelima koja vode dobrobiti za svaku zemlju i svakog pojedinca.

VIRTUELNO JEDINSTVO

BEZ ikakvih moralnih skrupula, u težnji da obezbede neko svoje virtuelno „NATO-
-evropsko-unijsko-demokratsko-usrećiteljsko“ jedinstvo (jer tu su se već pobratimili „žrtve i zlikovci“ odavno, odnosno sve „zločinačko--fašističko-nacističke zemlje“, sa jedne, i „savezničko-oslobodilačko-žrtvovane zemlje“, sa druge strane), zaklinjući se u zajedničku odanost demokratiji i slobodi, uporno pokušavaju da to svoje novoformirano „bratstvo-jedinstvo“ zalivaju povremeno novom krvlju, nezavisnošću i žrtvama, i to uvek nekih drugih, manje vrednih i potcenjenih naroda i država.

SUTRA: ZAPAD FORMIRA NOVU UKRAJINSKU NACIJU

Pogledajte više