ZELENIŠ U TANJIRU, VITKIJE TELO: Uz ovaj režim ishrane, do leta ćete liniju dovesti do savršenstva (JELOVNIK)

Ivana Kovačić 22. 04. 2025. u 06:45

NAMIRNICE koje podrazumevaju prolećnu trpezu, a to je pre svega obilje svežeg "zeleniša" idealne su za dostizanje vitke linije, a istovremeno u velikoj meri mogu da "probude" organizam i poboljšaju kompletno zdravlje.

Foto Shutterstock

Ono po čemu je prolećni jelovnik značajan za zdravlje je to što, primera radi, sremuš, kopriva, maslačk, blitva, mlad spanać, pomažu u čišćenju jetre i krvi od toksina. Ovaj zeleniš bogat je hlorofilom i pun vitamina C, A, K i folata, koji jačaju imunitet, kožu i vid. Obiluje gvožđem, kalcijumom, magnezijumom - važni za energiju, kosti i nerve, sadrži puno vlakana i vode, što doprinosi osećaju sitosti bez viška kalorija.

Istovremeno, vlakna iz zeleniša pomažu peristaltiku creva i sprečavaju zatvor, kao i razvoj korisnih crevnih bakterija. Zeleniš sadrži i brojne antioksidanse koji štite ćelije i smanjuju upale u telu, kao što i pomažu u prevenciji hroničnih bolesti - srčanih, dijabetesa, čak i raka.

Evo predloga dijetalne prolećne trpeze za radnu nedelju:

Foto Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: dve kriške integralnog hleba, mladi sir sa maslinovim uljem i svežim peršunom, par oraha, čaj od nane ili kamilice

Užina: šaka badema, pola limuna u čaši vode

Ručak: pileće belo meso na grilu, salata od sremuša, rotkvica i maslinovog ulja i limunovog soka, integralna proja ili kriška heljdinog hleba

Užina: jogurt sa niskim procentom masti, par badema

Večera: čorba od blitve i tikvica sa grčkim jogurtom, kašičica senfa kao dodatak za aromu

Foto: Free Images Pixabay

Utorak

Doručak: jedna do dve kriške proteinskog hleba, avokado sa limunovim sokom, malo maslinovog ulja, kuvano jaje

Užina: šolja kefira, par lešnika

Ručak: ćureći file sa senfom i limunovim sokom (zapečen u rerni), salata od maslačka i rukole sa pinjolima i maslinovim uljem, integralna lepinja

Užina: krastavac i oko 50 g mladog sira

Večera: omlet od dva jaja sa mladim spanaćem i tikvicom, salata od paradajza i crvenog luka

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

Doručak: grčki jogurt sa kašikom lanenog semena i iseckanim orasima, kriška integralnog hleba

Užina: jabuka i šaka badema

Ručak: Belo meso u mediteranskoj marinadi (senf, limun,maslinovo ulje, ruzmarin), bareni karfiol, salata od mladog luka, sremuša i krastavca

Užina: kiselo mleko ili čaša jogurta, par badema

Večera: potaž od koprive sa jogurtom i semenkama suncokreta, kriška integralnog dvopeka

Foto: Free Images Pixabay

Četvrtak

Doručak: dve kriške proteinskog hleba sa humusom, senfom i salata od rukole, par oraha i zeleni čaj sa limunom

Užina: šolja jogurta sa cimetom i lanenim semenkama

Ručak: pileći ražnjići sa povrćem, salata od blitve i limuna sa iseckanim orasima, parče heljdinog hleba

Užina: šaka pistaća (neslanih), krastavac ili šaka čeri paradajza

Večera: mladi sir sa rendanom šaragarepom i tikvicom, začinjeno maslinovim uljem i limunovim sokom

Foto: Shutterstock

Petak

Doručak: integralna tortilja sa posnim sirom, senfom i sremušem, čaj od đumbira i limuna

Užina: par brazilskih oraha, pola grejpfruta

Ručak: filet oslića u rerni sa limunom i senfom, salata od mladog spanaća i orašastih plodova, kriška integralnog hleba

Užina: jogurt sa semenkama i malo rendane jabuke

Večera: salata od paradajza, rukole i mladog sira, kašika maslinovog ulja i limunovog soka

Pogledajte više