MIROĐIJA SE U SVE MEŠA: Ova tri začina su najbolja zimska terapija - obavezno ih imajte u kući

I. K. 21. 01. 2024. u 17:00

U HLADNO doba godine lekovito bilje ima podjednak značaj kao i u proleće. Naručito ako se koristi i kao začin. Jer, više začina u ishrani znači manje soli, a krajnji rezultat je regulisanje krvnog pritiska i očuvanje zdravlja srca.

Foto: Shutterstock

Na listi začina mogu da se nađu mnogobrojne lekovite biljke, ali stručnjaci ističu da nijedno domaćinstvo ne bi trebalo da bude bez bosiljka, peršuna i mirođije.

 

Foto Shutterstock

Bosiljak kao antibiotik

Bosiljak je prirodni antibiotik, štiti srce i krvne sudove, snažan je antioksidans, jača imunitet i pomaže u borbi protiv infekcija. Za dobro zdravlje se savetuje što više svežeg bosiljka u ishrani kao dodatak salati. Čaj od bosiljka je odličan lek protiv prvih simptoma gripa ili prehlade. Inhaliranje nad čajem od bosiljka može da umiri upaljene sinuse.

 

Foto: Shutterstock

Peršun umiruje

Peršun je odličan antioksidans, štiti srce. U njegova lekovita svojstva ubraja se i to da ublažava bolove koji nastaju usled reume, a najbolji učinak daje ako se jede svež kao dodatak salatama. Međutim, ni domaća pileća supa ne može da se zamisli bez struka svežeg peršuna koji poboljšava njeno lekovito dejstvo.

 

Foto: Shutterstock

Mirođija u sve

Jedna od najvažnijih dobrobiti mirođije na ljudsko zdravlje jeste njen uticaj na nivo šećera u krvi. Ova začinska biljka sadrži eugenol, esencijalno ulje koje je poznato po tome da ima svojstva snižavanja šećera u krvi. Osim toga listovi mirođije mogu da posluže kao veoma efikasan lek za uznemiren stomak, u vidu čaja, ili sitno naseckana u jogurt.

Pogledajte više