ZA LAKŠI OPORAVAK: Po infuziju i kod izabranog lekara

Ivana Kovačić 08. 12. 2023. u 14:33

UKOLIKO vas je neka respiratorna infekcija u potpunosti slomila, imate dugotrajnu dijareju, ili ste onkološki pacijent, imate pravo da vam izabrani lekar propiše infuziju kako bi potpomogao vaš oporavak.

Foto Shutterstock

Doktor Stefan Laptošević iz Doma zdravlja "Čukarica" kaže da intravenska infuzija predstavlja rastvor tečnosti u kojoj se mogu nalaziti dodati vitamini, elektroliti, minerali, kao i propisana terapija:

- Nema razloga da pacijenti plaćaju ovu uslugu privatno jer mogu intravensku infuziju da dobiju po nalogu izabranog lekara iz doma zdravlja ili u hospitalnim uslovima. Infuzija se aplikuje intravenozno, što omogućava brzu nadoknadu izgubljene tečnosti i oporavak organizma.

Infuzije se primenjuju kod pacijenata sa dugotrajnim upornim dijarejama koje dovode do dehidratacije organizma, osoba koje su u oporavku od akutne ili hronične virusne ili bakterijske infekcije, onkoloških bolesnika nakon hemioterapije i zračne terapije radi bržeg oporavka i poboljšanja opšteg stanja organizma.

- U sastav infuzija osim vitamina mogu ući i antihistaminici, kortikosteroidi, diuretici, bronhodilatatori, analgetici, antibiotici i drugi lekovi - kaže naš sagovornik. - Sastav infuzije određuje lekar, a aplikuje je stručna medicinska sestra ili tehničar.

Stručnjaci upozoravaju da je činjenica da infuzija brzo "podiže" na noge, ali kao i svaka druga terapija može da ima neželjene efekte. Unos tečnosti venskim putem, naročito kod starijih ljudi, može da pokrene ranije formiran tromb na krvnom sudu i izazove srčani udar, šlog ili emboliju pluća. Upravo iz ovih razloga bitno je da se infizija ne prima "na svoju ruku".

Pogledajte više