POTREBNA JE I PRIPREMA ZA ODLAZAK U LABORATORIJU: Pre analize sperme - apstinencija

Ivana Kovačić 28. 11. 2023. u 10:00

PREHLADA, boravak u sauni, naporna fizička, kao i seksualna aktivnost nisu poželjni ukoliko je potrebno da se dobije pouzdan nalaz spermograma.

Foto Shutterstock

 Za početak, kako savetuje urolog Uroš Babić, iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, uzorak sperme najbolje je dati u laboratoriji, jer transportom mogu da se izmene neke od njegovih karakteristika neophodnih za pravilno tumačenje.

- Nedelju dana pre planiranog davanja uzorka trebalo bi da se izbegava izlaganje organizma, odnosno testisa povišenoj temperaturi - kaže dr Babić. - To praktično znači izbegavanje saune, tople kupke, dugotrajnog sedenja, izlaganja temperaturi koju proizvode laptop računari ako se drže u krilu i slično. Takođe, trebalo bi da se izbegava i davanje uzorka neposredno nakon infekcije koja je bila praćena visokom telesnom temperaturom.

Naš sagovornik objašnjava da je idealno vreme za analizu sperme tri do četiri dana nakon apstinencije.

- Sva navedena pravila su vrlo važna da bismo analizom precizno utvrdili ukupan broj spermatozoida, procenat progresivno pokretnih, neprogresivno pokretnih, slabo pokretnih i nepokretnih spermatozoida - kaže dr Babić. - Ovom analizom određuju se i parametri kao što su zapremina, viskoznost, brzina rastapanja, pH, boja ejakulata, kao i podaci vezani za nakupljanje i zbijanje spermatozoida.

Doktor Babić napominje da jedan uzork sperme, koji je uzet da bi se samo proverilo njeno stanje, isključuje potrebu za daljim praćenjem i lečenjem. Ali, ako se uvidi potreba za lečenjem, lekar će terapiju da propiše tek nakon uvida u drugi nalaz spermograma.

Pogledajte više