TREBA IM DO ŠEST NEDELJA DA ZARASTU: Ispiranje usta pomaže zaceljenju afti

Ivana Kovačić 10. 10. 2023. u 09:20

BOLNE ranice u ustima ili afte pogađaju i decu i odrasle, pogotovo u sezoni smene godišnjih doba kada se menja i imunski odgovor organizma.

Foto Shutterstock

 Njihovo lečenje je neophodno jer velikim aftama je ponekad potrebno i do šest nedelja da bi zarasle.

Doktor Nataša Vukadinović, specijalista za ortopediju vilice Doma zdravlja Savski venac, kaže da sama patogeneza ili proces nastajanja afti ima veze sa prejakim imunim odgovorom na spoljašnje faktore, ali se ne mogu svrstati u autoimuno oboljenje, jer se ne javljaju kod beba i starijih osoba od 70 godina:

- Kada se pojave poželjno je ispiranje usta prohlađenim čajem od kamilice ili žalfije - priča nam. - To pomaže naručito deci da se smanji packanje i bol, a isto tako i smanji i broj i količina bakterija u usnoj duplji koje mogu da budu povezane sa njihovim nastankom i usporenim procesom zarastanja.

U slučaju afti, naša sagovornica kaže da pomaže i pranje zuba četkicom sa mekim vlaknima kojima se neće povrediti okolna tkiva, a ukloniće se biofilm i dentalni plak. Pri tome, bi trebalo izbegavati orašaste plodove koji mogu da dovedu do dodatnih mehaničkih povreda i izazovu alergijske reakcije. Važno je i da se izbegavju slatkiši, mleko i mlečni proizvodi, kao i hrana bogata glutenom.

U svakodnevnoj praksi stomatolozi najčešće viđaju male afte prečnika do santimetar, kod kojih je bol intenzivan, pogotovo pri govoru ili jelu. Lokalizovane su na donjoj strani jezika i dnu usne duplje, na mekom nepcu i obraznoj sluzokoži. U proseku traju sedam do 10 dana.

Pored malih afti, postoje i velike afte, koje mogu da budu veličine i do pet santimetara u prečniku. One daju intenzivnije simptome, sporije zarastaju, mogu da traju i do šest nedelja i ostavljaju ožiljak na sluzokoži.

Pogledajte više