UZ PROMENU ISHRANE VREDNOSTI MANJE DO 20 ODSTO: Evo kako da snizite holesterol i trigliceride (JELOVNIK)

Ivana Kovačić 03. 10. 2023. u 18:50

KADA nalazi krvi pokažu narušene vrednosti masnoća, prvi korak bi trebalo da bude promena navika u ishrani.

Foto Shutterstock

Prema rečima stručnjaka, odgovarajuća dijeta može čak za 20 odsto da snizi povišen nivo holesterola i triglicerida. Naučno je dokazano, a potvrdila je i klinička praksa, da kod pacijenata sa malim poremećajem lipidnog statusa, dijetetskom intervencijom može da se u potpunosti vrati normalno stanje.

Čak i kod pacijenata sa visokim vrednostima holesterola i triglicerida prva tri meseca trebalo bi probati regulaciju masnoća u krvi pomoću dijete. Jer, ishrana je važna i u slučaju da su neophodni lekovi, s obzirom na to da će doprineti da doza medikamenta bude manja.

Foto: Shutterstock

Podaci Svetske zdravsene organizacije pokazuju da od povišenih masnoća u krvi pati gotovo polovina svetske populacije. Među njima najveći je broj onih koji imaju narušene vrednosti i holesterola i triglicerida.

Lekari napominju da u slučaju kada pacijent ima povećan i holesterol i trigliceride potrebna je velika stručnost u propisivanju odgovarajućeg jelovnika. Jer, kako ističu, kod narušenog holesterola preporučuje se ishrana sa što više složenih ugljenih hidrata, ali to nikako ne odgovara poremećenim vrednostima triglicerida.

Ipak, postoje zajedničke smernice za ishranu koja bi trebalo da narušeni lipidni status organizma vrati u normalu.

Foto: Free Images Pixabay

To praktično znači da bi trebalo u potpunosti da se izbace tvrdi margarin, lisnata testa, bilo da su smrznuta ili sveža, kokice u kesi koje se pripremaju u mikrotalasnoj, većina kekseva, punjeni konditorski proivodi, posne čokolade, posni sir i biljna mast...

Normalnim vrednostima masnoća u krvi smatra se ukupni holesterol manji od 5,2 mmol/l, dobar (HDL) veći od 1 mmol/l i loš (LDL) ispod 2,6 mmol/L.

Kada je o trigliceridima reč, oni bi trebalo da budu manji od 1,7 mmol/L.

Evo predloga jelovinka protiv masnoća u krvi:

Foto: Free Images Pixabay

Ponedeljak

doručak: avokado, kriška hleba i paradajz

užina: jabuka

ručak: 170 g grilovane piletine ili ćuretine i salata od kupusa

večera: šolja jogurta i parče hleba sa domaćom paštetom od ribe

Foto: Shutterstock

Utorak

doručak: šolja ovsenih pahuljica sa šakom suvog grožđa, preliveno sa 2 dl jogurta

užina: maline

ručak: grilovana riba i salata od krastavaca

večera: integralni rezanci sa tunjevinom u komadima

Foto: Free Images Pixabay

Sreda

doručak: parče mladog nemasnog sira, avokado i paradajz

užina: banana

ručak: 150 grama graška i šopska salata

večera: bareni brokoli i izdinstana piletina, začini po ukusu

Foto: Shutterstock

Četvrtak

doručak: avokado, jedan integralni prepečeni tost i kiselo mleko

užina: pomorandža

ručak: grilovana riba sa salatom od kupusa

večera: integralni rezanci sa nemasnim mladim sirom

Foto Pixabay free images

Petak

doručak: kiselo mleko sa parčetom hleba sa domaćom ribljom paštetom

užina: kupine

ručak: 200 grama obarenog krompira, parče piletine i salata od cvekle

večera: zapečeni karfiol sa belancima i sitnim komadima ćurećeg ili pilećeg mesa

Pogledajte više