AKO IMATE ŠULJEVE, VIŠE VLAKANA: Uz promenu ishrane i navika - zaboravite na bolne hemoroide (JELOVNIK)

I. K. 25. 09. 2023. u 20:00

LOŠA ishrana i previše sedenje glavni su uzroci pojave hemoroida, čak i kod onih žena kod kojih se ova boljka pojavi tokom trudnoće.

Foto Shutterstock

Iako mahom porodilje za pojavu šuljeva okrivljuju porođaj, činjenica je da su nepravilna ishrana u trudnoći, loša probava, manjak vlakana i neredovna stolica tokom trudnoće ključni uzroci za njihov nastanak. Ove degenerativne promene na završnom delu debelog creva, pogađaju podjednako i muškarce, i mlade i stare.

S obzirom na to da su hemoroidi u najvećem broju slučajeva izazvani pogrešnim životnim navikama, nerealno je očekivati da će primena masti i drugih preparata za lokalnu upotrebu da reši problem. Tek kada otklonimo uzrok i problem možemo trajno rešiti.

Manjak vlakana i ishrana koja sadrži puno raskuvane hrane, industrijskih namirnica, mesnih prerađevina i mesa, šećera, testa i proizvoda od belog brašna, kafe, alkohola, ali i pušenje i sedeći način života, razlog su za pojavu zatvora. Izbegavanjem pomenutih namirnica i povećanjem unosa voća, svežeg i barenog povrća, integralnih žitarica, mahunarki, semenki, hladno ceđenih ulja, koštunjavih plodova, može uspešno da se reši problem zatvora, suvišnih kilograma i posledično hemoroida.

Petodnevni jelovnik za borbu protiv hemoroida trebalo bi da izgleda ovako:

Foto: Shutterstock

Prvi dan

doručak: mlaka voda sa limunom i medom, porcija svežeg sezonskog voća. Posle sat vremena ovsene pahuljice prokuvane u vodi, a zatim pomešane sa kašikom mlevenih semenki lana, susama i bundeve, izgnječenom bananom i cimetom.

užina: suve šljive i kajsije i sirovi bademi

ručak: pasulj prebranac bez mesa i salata od kupusa i šargarepe.

večera: probiotski jogurt i domaći krekeri od integralnog brašna i semenki

Foto: Jutjub/Printskrin/

 

Drugi dan

doručak: mlaka voda sa limunom i smuti od bobičastog voća i banane. Posle sat-dva palenta sa probiotskim jogurtom i kašikom mlevenih semenki lana, susama i bundeve.

užina: suve smokve i orasi

ručak: pastrmka pečena u rerni, kineska mešavina povrća i zelena salata sa rukolom

večera: integralni pirinač sa povrćem ili pečurkama, salata od svežeg povrća

Foto: Shutterstock

Treći dan

doručak: mlaka voda sa limunom i maline. Posle sat-dva kuvani proso sa jogurtom i mlevenim semenkama.

užina: lešnici i suvo voće

ručak: belo meso i velika porcija sveže mešane salate (kupus, zelena salata, krastavac, peršun, praziluk, matovilac

večera: kinoa sa meksičkom mešavinom povrća i zelena salata

Foto: Shutterstock

Četvrti dan

doručak: mlaka voda sa limunom i medom, lubenica. Posle sat vremena mešavina ovsenih, ječmenih i ražanih pahuljica prokuvanih u vodi, a zatim pomešane sa kašikom mlevenih semenki lana, susama i bundeve, izgnječenom bananom i cimetom.

užina: urme i orasi

ručak: boranija bez mesa i paradajz salata

večera: mladi kravlji sir i palenta

Foto: Free Images Pixabay

Peti dan

doručak: mlaka voda sa limunom i medom, porcija kupina. Posle sat-dva kuvani proso sa jogurtom i mlevenim semenkama.

užina: suve kajsije i smokve

ručak: čorba sa mesom, brokolijem, karfiolom i šargarepom, salata po izboru

večera: probiotski jogurt i projara od rendanih tikvica, mladog sira i kukuruznog brašna

Pogledajte više