PAZITE DA SE TEGOBE NE PONOVE: Polovina "ukočenih" se oporavi za 15 dana

Ivana Kovačić 12. 08. 2023. u 17:35

PODACI pokazuju da se polovina onih koji iskuse bol u leđima usled koga se oteženo kreću, oporavi u roku od dve nedelje, ali nažalost ni brži oporavak nije prepreka da se tegobe posle nekog vremena ponove.

Foto Shutterstock

Doktor Milan Mirković sa Odeljenja za hirurgiju kičmenog stuba Instituta za ortopedske bolesti "Banjica" kaže da bol u leđima nikako ne sme biti olako shvaćen:

- Razlozi bola mogu biti različiti, bol može da potiče od ligamenata, mišića, pršljenova, diskusa, nervnih korenova... Može da bude posledica mehaničkog pritiska, ali takođe i reakcije organizma na različita oboljenja. Iako je najčešće posledica anatomskih promena na strukturama koje se nalaze u bolnoj regiji, ne smemo zaboraviti da bol može biti i posledica oboljenja koja nisu lokalizovana na mestu samog bola. Zbog svega navedenog, svaki bol u leđima se mora ozbiljno shvatiti i pacijent se mora javiti lekaru koji se zaista usko bavi ovom problematikom.

U zavisnosti od uzroka bola u leđima postoji nespecifični, kada nije pronađen uzrok i specifični, kada je utvrđeno šta je dovelo do bola.

- U svakom slučaju, na pacijentu je da se javi lekaru kako bi se tačan razlog bola pronašao, a zatim i primenila adekvatna i ciljana terapija - kaže dr Mirković. - Prava terapija daće i poboljšanje tegoba, vrlo često i potpuno izlečenje.

Ipak, postoji niz postupaka koje pacijenti mogu preduzeti kako bi prevenirali tegobe ili kako bi poboljšali svoje stanje dok od lekara ne dobiju dalje savete.

- U smislu prevencije, fizička aktivnost i dozirano bavljenje sportom je postalo neophodno, imajući u vidu sadašnji način života - napominje naš sagovornik. - Svako zanemarivanje neophodnosti fizičke aktivnosti, pre ili kasnije uvodi u zdravstveni problem, najčešće kod leđa.

Pogledajte više