REŠITE SE GORUŠICE: Želudac ne podnosi začinjeno i prženo, uz ovu hranu zaboravite na problem GERB-a (JELOVNIK)
GORUŠICA ili osećaj pečenja iza grudne kosti, osnovni je simptom vraćanja (refluksa) želudačne kiseline, a stanje koje nastaje zbog ponavljanih epizoda vraćanja kiseline naziva se gastroezofagealna refluksna bolest ili skraćeno GERB.
Ovo oboljenje koje u velikoj meri narušava kvalitet života nastaje kao posledica poremećene i slabe funkcije prstena koji zatvara prolaz iz želuca nazad prema jednjaku. Postoje brojni faktori koji mogu da utiču na to da ovaj prstenasti mišić oslabi. To su pojedini lekovi, emocionalni stres, pušenje, brzo jedenje, neodgovarajuće žvakanje, previše začinjena i pržena hrana, kao i ležanje nakon jela.
Da bi se izbegao GERB neophodno je promeniti životne navike. To na prvom mestu podrazumeva više manjih obroka, zdravu ishranu, šetnju i aktivnost nakon obroka, kao i eliminaciju alkoholnih i gaziranih pića.
Evo kako bi trebalo da izgleda jelovnik ukoliko patite od ovog poremećaja:
Ponedeljak
Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom i desetak badema
Užina: 150 g trešanja
Ručak: Krastavci sa kiselom pavlakom (150 g), barena piletina (100 g), kesten-pire, zeleni čaj
Večera: Lignje na žaru (100 g), bareno povrće, ražani hleb (80 g)
Utorak:
Doručak: ražane pahuljice sa jogurtom i bananom
Ručak: grašak (80 g) sa ćurećim mesom (70 g), rendana šargarepa sa cveklom (150 g)
Večera: Zapečeni patlidžan sa mladim sirom (150 g), zelena salata, ražani hleb (80 g)
Sreda
Doručak: ječmene pahuljice sa jogurtom i malinama
Ručak: piletina (250 g), sa barenim karfiolom (80 g)
Večera: tikvice pečene u rerni (100 g), sveži sir (50 g), salata od pšeničnih klica (70 g), kukuruzni hleb (50 g)
Četvrtak
Doručak: mešavina ovsenih, ječmenih i ražanih pahuljica sa kefirom i suvim grožđem
Ručak: barene mahunarke (70 g), riba po izboru
Večera: ćuretina na žaru (150 g) sa mešanim povrćem (100 g), ječmeni hleb (50 g)
Petak
Doručak: ovsene pahuljice sa kefirom i suvim šljivama
Ručak: čorba od povrća (70 g), pečurke na žaru (200 g), integralni pirinač (40 g), zelena salata
Večera: Riba iz rerne (150 g), bareni krompir u ljusci (50 g), integralni hleb (50 g)