OPREZNO NA VRUĆINAMA: I pupak može da se inficira

Ivana Kovačić 04. 08. 2023. u 13:00

GOJAZNOST udružena sa pojačanim znojenjem neretko može da uzrokuje upalu pupka. Ovo bolno stanje ponekada mora hirurški da se sanira, a ukoliko se često dešava leči se antibioticima.

Foto Shutterstock

Doktor Dragan Gunjić, hirurg kaže da je upala pupka kod odraslih najčešće rezultat infekcije unutar kožnog nabora, mikroorganizmima koji inače normalno nastanjuju kožu

- Predispozicija za ovakvu infekciju je na prvom mestu gojaznost, ali i "dubok" pupak, strano telo u pupku, loša higijena ili upala korena dlake.

Simptomi upaljenog pupka su crvenilo, otok i neretko curenje gnojnog sadržaja.

- Infekcija pupka leči se pre svega otklanjanjem uzroka, odnosno dobrom toaletom, a ponekad je neophodan i mali rez kako bi se evakuisao gnoj - kaže dr Gunjić. - U slučajevima upornih infekcija neophodno je uzeti bris i uvesti antibiotsku terapiju.

Naš sagovornik napominje da pored uobičajenih uzroka, upala pupka u retkim slučajevima može da bude uzrokovana neobliterisanim embriološkim vezama creva ili mokraćne bešike sa pupkom:

- U ovakvim situacijama mogu se formirati veće gnojne kolekcije unutar trbušnog zida koje zahtevaju dodatnu dijagnostiku ultrazvukom i skenerom, hirurško lečenje, a ponekad mogu predstavljati i po život ugrožavajuća stanja ukoliko se infekcija proširi duž fascijalnih omotača mišića trbušnog zida.

Pogledajte više