IMATE BELE NASLAGE, ILI SE CRVENI? Jezik ukazuje na stanje organizma

Ivana Kovačić 05. 07. 2023. u 22:00

UKOLIKO pored pravilnog održavanja oralne higijene na jeziku primećujete beličaste naslage, ili je previše crven i gladak, neophodno je da potražite pomoć lekara.

Foto Shutterstock

Doktor Svetlana Valjarević, specijalista ORL kaže da je zdrava sluznica jezika ružičaste boje, vlažna i bez naslaga:

- U najvećem broju slučajeva bele naslage na jeziku posledica su nedovoljnog unosa tečnosti, što je pogotovo izraženo kod starijih osoba, ali i kod epizoda febrilnosti izazvanih respiratornim ili gastrointestinalnim virusima.

Naša sagovornica kaže da se bele naslage na jeziku susreću i kod pacijenata sa dijabetesom, hipotireozom, bubrežnim oboljenjima i gastritisom.

- Takođe, kod pacijenata koji imaju smanjeno lučenje pljuvačke zbog autoimunih oboljenja (Sjegrenov sindrom) ili onkološke terapije (zračenja u predelu glave i vrata), jezik često biva obložen - priča dr Valjarević. - Konzumiranje cigareta i loša oralna higijena mogu da budu uzrok naslaga. Bele naslage mogu da budu i posledica gljivične infekcije (kandidijaze) koja je česta kod pacijenata koji imaju dijabetes, kompromitovani lokalni ili opšti imunitet, koristili su antibiotike u dužem periodu ili koriste kortikosteroidnu lokalnu terapiju (pumpice za terapiju astme).

Po izgledu jezika može da se otkrije i malokrvnost, kao i nedostatak nekih hranljivih materija.

- Kod osoba koje pate od anemije, jezik može dobiti bledu nijansu, skoro sivkastu boju - kaže naša sagovornica. - Ovo je posledica smanjene zasićenosti tkiva jezika kiseonikom. Jezik može izgledati crveno i glatko u slučaju nedostatka vitamina B12. Osim toga, može da se primeti i smanjenje veličine papila na jeziku. Kod osoba koje pate od refluksa kiseline ili gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), jezik može da izgleda crveno i upaljeno. Osim toga, prisutnost kiselog sadržaja može da dovede do erozije jezičnih papila.

Pogledajte više