"PUCANJE" KAPILARA PRVI SIMPTOM: Ne zanemarujte probleme koji ukazuju na bolest vena

Ivana Kovačić 10. 06. 2023. u 12:00

STANjE koje pacijenti obično opisuju kao "pucanje kapilara" zapravo nije pucanje, nego samo širenje, tako da oni postaju vidljivi kao metličasta ili paukolika mreža.

Foto Shutterstock

Doktor Dragica Stepić, vaskularni hirurg kaže da većina ljudi ovu pojavu doživljava kao estetski problem, ali je čnjenica da ona ukazuje da se nešto dešava sa venskim protokom između mesta njihove pojave i srca, kao krajnjeg odredišta vraćanja venske krvi.

Dakle, ili postoji prepreka oticanju krvi, poput tromba u lumenu vene, pritiska neke izrasline, ili nekog uvećanog organa spolja na veće vene u grudnom košu, trbuhu ili karlici, ali moguće i u samoj nozi, ili oštećenje venskih zalistaka u većim venama usled urođene slabosti venskog zida. Zato je kod "pucanja kapilara" uvek neophodan pregled vaskularnog hirurga i dopler ultrasonografski pregled, kojim se traga za uzrokom zastoja.

Naša sagovornica kaže da prošireni kapilari predstavljaju prvi, početni vidljivi stadijum hronične venske insuficijencije, odnosno slabosti venskog sistema:

- U najvećem broju slučajeva kapilari se šire na nogama, ređe na trbuhu, grudnom košu, licu i rukama. Obično se pažljivim pregledom doplerom ili specijalnom kamerom sa infracrvenim zračenjem u zoni proširenih kapilara otkrivaju manje ili veće proširene vene čiji su zalisci oštećeni i u kojima postoji refluks. Zbog tog refluksa usporava se tok krvi u venama i njihovim sitnijim pritokama, pa je usporeno i oticanje venske krvi iz kapilara u ove venule i vene. Zbog zastoja krvi u venama raste pritisak u nižim delovima venskog sistema, kapilari se šire i postaju golim okom vidljivi.

Kada se pregledom otkrije uzrok priširenih kapilara, onda se određuje i način lečenja.

Manje kilograma, više akcije

Da bi krvni sudovi, a samim tim i kapilari ostali zdravi savetuje se smanjenje viška telesne težine, i povećanje fizičke aktivnosti. Smanjenje telesne težine rasterećuje vensku pumpu, a fizička aktivnost i razvijanje mišićne mase nogu olakšavaju rad vena nogu, a time i pritisak na krvne sudove kože. Dovoljan unos tečnosti i vlaknaste hrane smanjuje mogućnost zatvora koji dodatno pogoršava vensku insuficijenciju, a ishrana sa manje soli smanjuje i oticanje nogu povezano sa slabošću vena.

- U najvećem broju slučajeva sklerozacija, odnosno ubrizgavanje tečnih sklerozantnih sredstava u kapilare i venule ili pene u nešto veće vene, prekida patološki protok krvi, dovodi do rasterećenja, smanjenja venskog pritiska i nestanka proširenih kapilara - kaže dr Stepić. - Sklerozacija laserom takođe daje zadovoljavajući kozmetički efekat. Nažalost, recidivi su česti. Ponekad je neophodna najpre operacija vena, endovenska ili klasična, pa tek onda sklerozacija da bi se obezbedio bolji i dugotrajniji efekat.

Pogledajte više