CISTE U JAJNICIMA IMAJU I DEVOJČICE: Upozorenje stručnjaka – ginekološki problemi nisu „rezervisani“ samo za žene

Ivana Kovačić 05. 06. 2023. u 18:00

INFEKCIJE vulve (stidnice) u periodu pre prve menstruacije, jedan su od najčešćih razloga javljanja pedijatru-ginekologu.

Foto: Free Images Pixabay

Neretko, dečji i adolescentni ginekolozi se bave i simptomima prevremenog puberteta i pojavom vaginalnog krvarenja. Jedno od najhitnijih stanja u tinejdžerskom dobu su torzije ili uvrnuća jajnika i jajovoda, čiji je vrh incidencije u uzrastu od sedam do 14. godina. Ginekološki problemi kod devojčica često zahtevaju multidisciplinarni pristup u lečenju, kako bi se omogućio najbolji pristup i terapija.

U intervjuu, za "Novosti", dr Zoran Stanković, generalni sekretar Svetskog Udruženje za dečju i adolescentnu ginekologiju - FIGIJ, uoči Svetskog kongresa dečje i adolescentne ginekologije, koji se održava u Beogradu od 18. do 21. maja, kaže da će ovaj skup stručnjaka biti prilika da se razmene iskustva i nova saznanja iz ove oblasti medicine:

- Cilj našeg okupljanja je da donesemo brojne preporuke koje će biti poslate ministarstvima i vladama širom sveta. Te preporuke će se odnositi na uticaj na reproduktivno zdravlje, počev od ishrane u detinjstvu, mentalno zdravlje adolescenata, HPV vakcinaciju, adolescentnu trudnoću, kontracepciju i bezbedan prekid trudnoće, kao i preporuke u dijagnostici i lečenju pojedinih oboljenja reproduktivnog sistema.

* Koliko mogu da budu komplikovana oboljenja reproduktivnog sistema devojčica i adolescentkinja?

- Da je reč o veoma složenoj patologiji najbolje govori činjenica da se lečenjem bolesti reproduktivnog sistema u detinjstvu i adolescenciji bave se ne samo ginekolozi već i lekari drugih specijalnosti. Od pedijatara to su supspecijalisti endokrinolozi, hematolozi i onkolozi. Od dečjih hirurga su to abdominalni hirurzi, urolozi i specijalisti za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. U dijagnostici bolesti se koriste i znanja radiologa, dermatologa, mikrobiologa, patologa i genetičara.

FOTO: Arhiva novosti

* Kakav je konkretno značaj dečjih i adolescentnih ginekologa?

- Posebna pažnja lekara koji se bave dečjom i adolescentnom ginekologijom usmerena je ka novim stremljenjima u obrazovanju mladih za bezbedno seksualno ponašanje, poboljšanju kvaliteta rada savetovališta za mlade, sprovođenju savremenih kliničkih smernica za HPV vakcinaciju, regulisanju menstruacionih ciklusa, lečenju bolnih menstruacija, propisivanje kontracepcije, primeni dugodelujućih metoda sprečavanja neplaniranog začeća, obezbeđivanje univerzalne dostupnosti hitne kontracepcije, smanjivanju rizika od prekida trudnoće, kao i boljem razumevanju ljudske seksualnosti i prirode seksualnih poremećaja.

* Da li je istina da i devojčice mogu da imaju ciste na jajnicima?

- Istina je. Pri tome, zabluda je da se cista nalazi na jajniku. Ona se nalazi u jajniku. Ova, po nekima "sitna nepreciznost" stvara mnogo dublje nejasnoće. Jer, cista se razvija unutar zdravog jajnika i rasteže zdravo tkivo po periferiji do neverovatnih veličina. Cista ima kao zid jednoredarni kubični epitel i retko može da naraste preko 400 ml ili da ima prečnik 10 centimetara. Ako se cističan tumor razvija u jajniku, zdravo tkivo na periferiji sa rastom zapremine jajnika postaje sve tanje ali se može vizualizovati na kvalitetnim ultrzvučnim aparatima.

FORMIRANjE STAVOVA

DA LI mislite da školarci u dovoljnoj meri imaju saznanja o seksu?

- Da, o seksu i seksualnosti ima možda i previše informacija. Mladi ljudi ne mogu selektivno da prihvate potrebne informacije, a da odbace one manje korisne. Ima se utisak da se sve zna ako informacije prođu kroz uši. Na taj način se ne formiraju pravovremeno stavovi o izboru partnera, zaštiti od polno prenosivih bolesti i sprečavanju nastanka neželjene trudnoće. Kao da mladi imitiraju nezrelost odraslih kojima se sve to takođe dešava.

* Kako se ova patologija leči?

- Kada znamo da se cista nalazi u jajniku onda možemo razumeti nelogičnost i druge po učestalosti zablude o tome da ciste pucaju. Ako je cista u, logično je da tkivo jajnika "okružuje" tečnost u cisti. Ako puca cista, to bi značilo da zajedno sa njom puca i jajnik. Srećom, ova komplikacija se veoma retko događa, jer je po pravilu praćena krvarenjem iz oštećenog zida jajnika ka trbušnoj šupljini i predstavlja hitno stanje koje ugrožava život osobe kojoj se to dogodi. Istina je da se većina funkcionalnih cista resorbuje.

* Da li su sve ciste, "samo ciste"?

- Postoje ciste jajnika i one se sem u slučaju komplikacija leče konzervativnim pristupom, znači ne operišu se, i postoje cistični tumori jajnika koji se operativno leče. Cistični tumori jajnika su pravi tumori koji imaju svoj zid, nalaze se u jajniku i stvaraju tečnost unutar svoje centralne šupljine koja imitira izgled ciste. Razlika izneđu ciste i tumora je velika i neophodno je imati kvalitetan ultrazvučni aparat i kvalitetnu edukaciju da bi se razlike uočile. Tokom ultrazvučnog pregleda je neophodna vizualizacija zdravog tkiva jajnika i opis da li postoji ili ne, zatim treba izmeriti zapreminu jajnika. Funkcionalne ciste retko imaju zapreminu veću od 500 ml, za razliku od cističnih tumora koji mogu imati i zapreminu od više od 5.000 mililitara.

Pogledajte više