MUKE ZBOG PROMENA VREMENA: Zeleniš leči prolećni umor (JELOVNIK)

I. K. 05. 06. 2023. u 10:00

UMOR, vrtoglavice i glavobolje, kao i osećaj teških nogu simptomi su koji mnoge muče ovih dana a moguće da su direktna posledica prolećnog umora.

Foto Shutterstock

Jer, organizmu je potrebno čak 15 dana da se prilagodi na konkretne vremenske prilike, a što je vreme promenljivije telo više trpi.

Nedostatak energije usled promenljivog vremena osećaju i potpuno zdrave osobe, mada su najosetljiviji oni koji pate od poremećenih vrednosti krvnog pritiska. Dok hipertenzičari uspevaju u ovim vremenskim uslovima da drže pritisak na normali, one kojima je krvni pritisak prirodno nizak prolećno kolebanje vremenskih parametara može da dovede do kolapsa.

Da biste prevazišli prolećni umor ključne su četiri stvari - ishrana bogata zelenišem, vitaminom C, dovoljan unos vode, kao i kratak popodnevni odmor.

Naravno, ako prolećni umor traje duže od dve nedelje, i pored toga što se jede dovoljno povrća i voća i unosi tečnost, trebalo bi uraditi analizu krvne slike i urina. Ovi nalazi su najčešće dovoljni da se utvrdi zdravstveno stanje.

Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik protiv prolećnog umora:

Foto: Shutterstock

Ponedeljak

doručak: sendvič sa pečenicom, niskomasnom pavlakom i zelenom salatom, čaša limunade

užina: voće ili ceđeni voćni sok

ručak: riba, zelena salata i rotkvice

večera: parče gibanice i mladi luk

Foto: Free Images Pixabay

Utorak

doručak: bareno jaje, kriška hleba, salata od krastavca jogurta i mirođije, čaša ceđenog soka od pomorandže

užina: šaka badema

ručak: čorba sa junetinom i povćem, bareni krompir sa blitvom i mladim lukom

večera: rižoto sa pečurakama, zelena salata

Foto: Shutterstock

Sreda

doručak: kajgana od dva jaja, kriška hleba i mladi luk

užina: kivi ili pomorandža

ručak: pileće belo meso u sosu od mladog luka i zelja, hleb

večera: mladi sir, hleb, salata od sezonskog povrća

Foto Shutterstock

Četvrtak

doručak: ovsene pahuljice sa kefirom i bananom

užina: limunada i šaka bundevinih semenki

ručak: supa od goveđeg mesa, šargarepa, krompir (kuvano), salata, hleb

večera: sardina, mladi luk i hleb

Foto: Free Images Pixabay

Petak

doručak: dva barena jaja, sveža paprika i crni hleb

užina: voće

ručak: grašak sa mesom, hleb, zelena salata sa rotkvicama

večera: bareni krompir, riblji file, mladi luk

Pogledajte više