EMFIZEM PLUĆA ZBOG PUŠENJA: Nedostatak vazduha često je posledica oboljenja zbog kog se završi na kiseoniku

I. K. 21. 05. 2023. u 12:00

OSEĆAJ gušenja i nedostatka vazduha najčešći su simptomi bolesti pluća., ali oni se javljuju i zbog različitih degenerativnih promena.

Foto Shutterstock

Prema rečima pulmologa, dr Tatjane Radosavljević, emfizem pluća je bolest koja se karakteriše uništavanjem plemenitog plućnog tkiva - alveola, koje se stapaju u tzv. bule, i kao takve ne mogu učestvovati u razmeni gasova.

- U tim delovima pluća zadržava se "zarobljeni vazduh", čime se smanjuju kapaciteti pluća. Emfizem pluća sa hroničnim obstruktivim bronhitisom čini bolest koja se zove hronična opstruktivna bolest pluća - kaže dr Radosavljević. - Pacijenti sa emfizemom imaju zamaranje i pri obavljanju osnovnih životnih aktivnosti, koriste pri disanju pomoćnu disajnu muskulaturu i neretko se podupiri rukama dok sede na krevetu da bi lakše izdahnuli vazduh. Vremenom, i kod njih se uključuje dugotrajna terapija kiseonikom.

Doktorka Radosavljević napominje da je  osnovni uzrok emfizema pušenje, ali ima i jako teških oblika koji su nasledno uslovljeni i javljaju se ranije u životu.

Pogledajte više