OLAKŠAJTE PROBLEME SA DISANJEM: Bolesnim plućima pomaže i fizikalna terapija

Ivana Kovačić 14. 04. 2023. u 15:41

PODIZANjE kuglice snagom udaha odlična je vežba za jačanje muskulature pluća, njihovog kapaciteta i prokrvljenosti.

novosti

 Ovaj vid fizikalne terapije za pluća preporučuje se svim pulmološkim pacijentima, ali i zdravim osobama koje žive u sredinama sa zagađenim vazduhom.

Doktor Tatjana Radosavljević, pulmolog kaže da su pandemija kovida, trend porasta aero-zagađenja i pušenje osnovni razlozi za porast broja obolelih od bolesti pluća u čitavom svetu:

- Primena fizikalne terapije u serijama od pet udaha deset puta dnevno pokazala se kao vrlo korisna, uz primenu kortikosteroida u slučajevima kovid pneumonija, potpomažući njihovo uspešno zalečenje, pre svega zbog maksimalnih udisaja, i bolje prokrvljenosti pluća uopšte koji doprinose efikasnijem zarastanju promena na plućnom tkivu.

Pušenje i aero-zagađenje su dva najvažnija faktora rizika za razvoj karcinoma pluća i hronične opstruktivne bolesti pluća, dok aero-zagađenje može dovesti i do pogoršanja kliničkog toka bronhijalne astme, ali i do njenog razvoja kod osoba koje je prethodno nisu imale.

- Fizikalna terapija u ovim slučajevima ima za cilj olakšavanje iskašljavanja i povećavanje snage disajnih mišića, i tu svoje mesto ima pre svega aparatura za fizikalnu terapiju koju nazivamo "respiprogram" - kaže naša sagovornica. - Vrlo dobra osobina respiprograma i fizikalne terapije zasnovane na njemu jeste to što se može sprovoditi u fotelji, deluje na pluća i grudni koš, a s obzirom na to da je kod velikog broja pacijenata zamaranje dominantni simptom.

PROTOK VAZDUHA

PROTOK vazduha kroz pluća prilikom fizikalne terapije kreće se od 600 do 1.200 kubnih centimetara u sekundi. Ovaj opseg omogućava širenje grudnog koša i jačanje kapaciteta pluća.

Jačanje udisajnog kapaciteta na posebno kreiranim aparatima, kako upućuje dr Radosavljević, veoma su značajni i za kompletiranje terapije onima koji su lečeni na respiratoru, neinvazivnom ventilacijom kiseonikom, i imali su visok skor na skeneru pluća.

- Kod već formirane fibroze, osim kortikosteroida, imunosupresiva, i biološke terapije, fizikalna terapija takođe ima važno mesto, pre svega respiprogram - kaže naša sagovornica.

Fizikalna terapija za pluća ima svoje posebno mesto i u preoperativnoj pripremi, postooperativnom toku i kasnijem toku za olakšavanje iskašljavanja kod pratećih infekcija ili samog širenja tumora.

Pogledajte više