BUDITE OPUŠTENI I SREĆNIJI: Vežbama disanja eliminišite stres i umirite srce

I. K. 06. 03. 2023. u 12:00

ISTRAŽIVANjA su pokazala da je ljudskom telu dnevno potrebno oko 40 kilograma kiseonika. Ovaj, za čoveka vitalni element ima funkciju prečišćavanja krvi, ali i proizvodnje energije u ćelijama.

Foto Shutterstock

Međutim, često se zanemaruje činjenica da pravilno disanje osim što telu obezbeđuje dovoljne količine kiseonika, dosta utiče i na raspoloženje i koncentraciju. Samo nekoliko minuta pravilnog dubokog disanja pre važnog događaja može najbolje da pripremi um za mentalne napore. Pravilno disanje takođe opušta mišiće oko srca i digestivnih organa, a posledica toga je opušteni i srećniji organizam.

Zato, da bi se na kraju dana rešili negativne energije usled napora i stresa radite vežbe disanja. Najbolje je ako ih praktikujete u opuštajućoj atmosferi, dok ležite u sobi punoj svežeg vazduha.

I zapamtite, vežbe disanja imaju efekta samo ako se rade redovno. Trebalo bi najmanje tri puta nedeljno da se odvoji desetak minuta. Ukoliko ste često pod stresom ili ste anksiozni, primenite duboko disanje svakodnevno. Vremenom ćete sasvim ovladati abdominalnim disanjem i ono će postati automatizovana radnja.

Prvi korak

Lezite na leđa tako da vam bude potpuno udobno i opustite telo. Stavite jednu ruku na stomak, a drugu na grudi. Polako udahnite na nos, što dublje možete. Ako se ruka na stomaku podiže, a ona na grudima miruje - uspeli ste pravilno da duboko udahnete. Zatim zadržite nekoliko sekundi dah. Izdišite polako kroz usta sve dok u potpunosti ne ispraznite pluća. Napravite kratku pauzu. Zatim sve ovo ponovite nekoliko puta.

Drugi korak

Kada smo naučili kako da duboko dišemo, pokušajmo da osvestimo dužinu udaha i izdaha. Na isti način, kao u prvom koraku, udišite vazduh tri sekunde. Zatim zadržite puna pluća, takođe brojeći do tri. Potom izdišite u istom trajanju. Ponovite ceo ciklus disanja nekoliko puta.

Treći korak

Vežba disanja 4-7-8 zove se i relaksirajući dah. Sedite u udoban položaj. Ispravite leđa. Vrh jezika postavite iza gornjih zuba i zadržite ga u tom položaju tokom cele vežbe. Zatvorite usta i udišite kroz nos, brojeći u sebi do četiri. Kada pluća potpuno ispunite vazduhom, zadržite dah sedam sekundi. Potom izdišite kroz usta brojeći u sebi do osam, ispuštajući zvuk. Napravite kratku pauzu. Ponovite ovaj ciklus još tri puta. Kada uvežbate prve korake, možete preći i na kompleksnije i zahtevnije vežbe disanja.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pogledajte više