SMRŠAJTE LAKO I ZDRAVO: Jedite hranu koja topi masti (JELOVNIK)
VIŠAK kilograma kod najvećeg broja ljudi znači višak masnih naslaga. Značajno je manji broj onih kod kojih je povećana telesna masa uzrok zadržavanja vode ili je neki kilogram na vagi više slika povećane mišićne mase.
Zato, ukoliko želite da smršate, neophodno je da u jelovnik uvrstite namirnice koje u odnosu na druge efikasno tope salo. Naravno, imajte na umu da nijedna hrana automatski "ne gađa" one tačke na telu gde imate masne naslage. Topljenje masti se dešava kada sagorite više kalorija nego što ih unesete. Ipak, uz fizičke vežbe, pojedine namirnice pomažu da se oblikuje vitko telo.
Riba je pravi izbor kada je od dijetalnoj ishrani reč. Najbolji izbor su losos, haringa, skuša, sardina, tuna.
Slatki krompir ili batat bi takođe trebalo često da se nađe na trepezi, kao i jaja, đumbir, ovsene pahuljice, suve šljive, kokosovo ulje, zeleni čaj, jabukovo sirće, ljute papričice, grčki jogurt, maslinovo ulje, ananas.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik koji će dovesti do skidanja masnih naslaga:
Prvi dan
doručak: pola šolje ovsenih pahuljica, pola šolje jogurta, dve tri suve šljive
užina: izblendirani šejk od cvekle, celera, zelenih jabuka, đumbira, limunovog soka i pola šolje borovnica
ručak: parče lososa na žaru, dve kriške integralnog hleba i kupus salata
večera: grilovana piletina i kupus salata začinjena maslinovim uljem i jabukovim sirćetom
Drugi dan
doručak: dva barena jaja, sveža crvena paprika, dva parčeta integralnog hleba, 100 g mladog sira
užina: šolja zelenog čaja
ručak: riba na žaru, slatki krompir i kupus salata
večera: krem čorba od slatkog krompira i parče mladog sira
Treći dan
doručak: palenta sa mladim sirom i susamom, šolja zelenog čaja
užina: šaka badema
ručak: piletina na žaru i bareni brokoli
večera: projara sa mladim sirom i ljutim papričicama
Četvrti dan
doručak: pola šolje ovsenih pahuljica, pola šolje nemasnog grčkog jogurta, šaka suvog grožđa
užina: dva kivija
ručak: grašak sa pilećim mesom i salata po izboru sa ljutim papričicama
večera: šolja zelenog čaja i dve kriške integralnog hleba sa ljutim ajvarom
Peti dan
doručak: dva barena jaja, dve kriške integralnog hleba i salata po izboru začinjena kokosovim uljem
užina: šaka oaraha
ručak: prebranac i kupus salata
večera: pola šolje ovsenih pahuljica, pola šolje nemasnog grčkog jogurta i sitno seckane dve suve šljive
BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi