SMRŠAJTE LAKO I ZDRAVO: Jedite hranu koja topi masti (JELOVNIK)

I. K. 06. 03. 2023. u 21:30

VIŠAK kilograma kod najvećeg broja ljudi znači višak masnih naslaga. Značajno je manji broj onih kod kojih je povećana telesna masa uzrok zadržavanja vode ili je neki kilogram na vagi više slika povećane mišićne mase.

Foto Shutterstock

Zato, ukoliko želite da smršate, neophodno je da u jelovnik uvrstite namirnice koje u odnosu na druge efikasno tope salo. Naravno, imajte na umu da nijedna hrana automatski "ne gađa" one tačke na telu gde imate masne naslage. Topljenje masti se dešava kada sagorite više kalorija nego što ih unesete. Ipak, uz fizičke vežbe, pojedine namirnice pomažu da se oblikuje vitko telo.

Riba je pravi izbor kada je od dijetalnoj ishrani reč. Najbolji izbor su losos, haringa, skuša, sardina, tuna.

Slatki krompir ili batat bi takođe trebalo često da se nađe na trepezi, kao i jaja, đumbir, ovsene pahuljice, suve šljive, kokosovo ulje, zeleni čaj, jabukovo sirće, ljute papričice, grčki jogurt, maslinovo ulje, ananas.

Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik koji će dovesti do skidanja masnih naslaga:

Foto: Shutterstock

Prvi dan

doručak: pola šolje ovsenih pahuljica, pola šolje jogurta, dve tri suve šljive

užina: izblendirani šejk od cvekle, celera, zelenih jabuka, đumbira, limunovog soka i pola šolje borovnica

ručak: parče lososa na žaru, dve kriške integralnog hleba i kupus salata

večera: grilovana piletina i kupus salata začinjena maslinovim uljem i jabukovim sirćetom

Foto: Shutterstock

Drugi dan

doručak: dva barena jaja, sveža crvena paprika, dva parčeta integralnog hleba, 100 g mladog sira

užina: šolja zelenog čaja

ručak: riba na žaru, slatki krompir i kupus salata

večera: krem čorba od slatkog krompira i parče mladog sira

Foto: Free Images Pixabay

Treći dan

doručak: palenta sa mladim sirom i susamom, šolja zelenog čaja

užina: šaka badema

ručak: piletina na žaru i bareni brokoli

večera: projara sa mladim sirom i ljutim papričicama

Foto: Shutterstock

Četvrti dan

doručak: pola šolje ovsenih pahuljica, pola šolje nemasnog grčkog jogurta, šaka suvog grožđa

užina: dva kivija

ručak: grašak sa pilećim mesom i salata po izboru sa ljutim papričicama

večera: šolja zelenog čaja i dve kriške integralnog hleba sa ljutim ajvarom

Foto: Free Images Pixabay

Peti dan

doručak: dva barena jaja, dve kriške integralnog hleba i salata po izboru začinjena kokosovim uljem

užina: šaka oaraha

ručak: prebranac i kupus salata

večera: pola šolje ovsenih pahuljica, pola šolje nemasnog grčkog jogurta i sitno seckane dve suve šljive

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pogledajte više