OJAČAJTE RAMENI POJAS: Uz redovne - a lake vežbe, zaboravite na bolove

I. K. 19. 02. 2023. u 12:32

KLjUČNA terapija u lečenju lokomotornih bolova je redovna fizička aktivnost.

Foto Shutterstock

Jačanje mišića leđa i stomaka u tome ima najznačajniju ulogu, jer su oni fiksatori pravilnog držanja. Praktično, kada su oni jaki, lakše se krećemo, manje smo skloni povredama, pa čak i degenerativnim promenama.

U jačanju mišića leđa i stomaka važnu ulogu imaju i mišići ramenog pojasa. Zato vam ovom prilikom predlažemo set vežbi kojima možete da ojačate ovaj deo tela.

Da bi jačanje ramenog pojasa bilo efikasnije, potrebno je da vežbate pomoću štapa.

Iskorak

Stanite u raskorak, u desnoj ruci držite štap po sredini i ruke opustite pored tela. Iskoračite levom nogom napred, pod pravim uglom, i oslonite se levom rukom na butinu. Povucite desnu ruku unazad, savijenu u laktu, tako da štap bude u nivou rebara, a zatim podignite ruku do nivoa ramena, držeći štap tako da bude paralelan s podlogom. Istim pokretima unazad vratite se u početni položaj. Ponovite vežbu 15 puta, pa promenite stranu. Ukupno uradite po tri serije vežbi.

Rotacija

Stanite u raskorak, obuhvatite štap obema rukama na sredini, a dlanovi neka budu okrenuti nadole. Podignite štap do visine ramena, sa blago savijenim laktovima, a onda okrenite štap nalevo, tako da bude pod pravim uglom sa podlogom, a desna ruka iznad leve. Odmah zatim rotirajte štap u desnu stranu, i tako ponavljajte od 15 do 20 puta. Uradite tri seta vežbi.

Podizanje

Stanite u raskorak, obuhvatite štap obema rukama odozdo, tako da dlanovi budu okrenuti nagore. Držite štap u nivou kukova. U sledećem koraku podignite štap do nivoa ramena ispruženim rukama. Ponovite vežbu 20 puta.

Jačanje tricepsa

Stanite u raskorak, obuhvatite štap rukama sa dlanovima nadole. Savijte laktove i štap podignite do nivoa grudi, a zatim i iznad glave. Spustite levu ruku, samo desnom držite štap i iz tog položaja spustite ga iza leđa, tako da bude uspravan u odnosu na podlogu. Ponovite vežbu 15 puta držeći rekvizit jednom rukom, a zatim i drugom.

Pomeranje u stranu

Uhvatite štap na sredini levom rukom i savijte ruku u laktu tako da štap bude uspravan u odnosu na podlogu. Pomerite štap u stranu, ali tako da nadlakticu držite priljubljenu uz rebra. Uradite 15 vežbi sa jednom, a zatim i sa drugom rukom. Ukupno uradite tri seta.

BONUS VIDEO -  Vežbe za ramena: Oslobodite se napetosti nakon dugotrajnog sedenja

Pogledajte više