OJAČAJTE I TELO I PSIHU: Vežbe balansa za mišiće i ravnotežu

V. N. 08. 02. 2023. u 13:28

NAJBOLjI način da naterate svoje mišiće na kontrakciju je da radite vežbe koje zahtevaju da održavate ravnotežu kako ne bi pali.

Foto Shutterstock

Na ovaj način mišići se prirodno aktiviraju, grče i samim tim zatežu. Vežbe balansiranja istovremeno zahtevaju i psihološki napor, jer morate da se usredsredite na ravnomerno disanje i smirivanje uma. Ovim vidom treninga, osim tela jača se i psiha.

Balansiranjem poboljšaćete i ravnotežu uopšte, a time i smanjiti rizik od povreda i padova.

Predlažemo vam vežbe koje su veoma zahtevne, jer je neophodno da se održi nametnuti položaj u određenom vremenskom intervalu.

Balansiranje na jednoj nozi

Noga se nalazi na podu i oslonjeni ste celim stopalom na podlogu. Druga noga neka bude ispružena unazad prateći liniju tela. U ruci suprotnoj od noge koja je na podlozi, držite teg i održavajući ravnotežu savijajte i ispružajte ruku sa tegom 10 puta. Vežbu ponovite tri puta vodeći računa o disanju. Zamenite noge i ponovite vežbu takođe tri puta.

Foto: Shutterstock

Izvijanje

Početni položaj za ovu vežbu je raskoračni stav gde se jedna noga postavlja napred oslonjena punim stopalom na podlogu, a druga nazad i oslonac je na prstima. Ruke su visoko podignute iznad glave, telo se nalazi u maksimalno istegnutom položaju. Udahnite i počnite polako da savijate prednju nogu dok se natkolenica i pod ne dovedu u paralelni položaj. Ruke postavljate u položaj koji je takođe paralelan sa podlogom. Zadržite se u ovom položaju 10 sekundi, a zatim se vratite u početni položaj. Vežbu ponoviti 10 puta, naizmenično na jednoj pa drugoj nozi.

Podizanje noge

Lezite na pod, ruke postavite pored tela, savijte noge u kolenima i stopala oslonite na pilates loptu. Podignite karlicu od podloge i dovedite svoje telo u položaj koji će vam biti dobro izbalansiran i lako održiv. Zatim lagano podignite jednu nogu uvis pokušavajući da održite položaj 10 sekundi. Vratite nogu lagano, spustite karlicu i napravite 10 sekundi pauze između dva ponavljanja. Vežbu ponovite 10 puta naizmenično sa jednom i drugom nogom.

Podizanje karlice

Lezite na pod, raširite ruke u stranu zbog stabilnosti položaja i stavite obe noge sa opruženim kolenima na loptu. Polako ispružite prste na nogama i jako ih zategnite, a zatim podignite karlicu od podloge. Zadržite se u ovom položaju 10 sekundi vodeći računa o disanju, a zatim se lagano vratite u početni položaj. Vežbu uradite 10 puta.

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pogledajte više