DESNI KRVARE I ZBOG KAMENCA: Upozorenje stomatologa - Gingivitis se javlja i kod nakupljanja naslaga na zubima

I. .K

22. 01. 2023. u 20:11

KRVARENjE desni često je prvi i jedini znak da je parodontoza prisutna. Međutim, činjenica je da desni mogu da krvare i zbog drugih razloga.

Foto: Shutterstock

Stomatolog Nataša Vukadinović, specijalista za ortopediju vilice Doma zdravlja Savski venac kaže da je svako krvarenje desni koje nije posledica mehaničke povrede prvi znak njihovog zapaljenja, odnosno gingivitisa:

- Bolesne desni i karijes javljaju se kao posledica nakupljanja zubnih naslaga. Dokaz tome je i činjenica da kada ih uklonimo znaci upale desni se smanjuju.

Naša sagovornica kaže da je za sprečavanje formiranja zubnog kamenca, a samim tim i krvarenja desni, ključna pravilna oralna higijena:

Kada zapaljenje desni odnosno, gingivitis traje duže, prelazi u parodontopatiju, proces upale se širi na kost, a kao posledica ovog stanja dolazi do rasklaćenja i ispadanja zuba.

- Mnoga istraživanja pokazuju sve veću povezanost sistemskih bolesti sa stanjem u usnoj duplji, kao što su dijabetes i kardiovaskularne bolesti - kaže dr Vukadinović. - Bilo bi dobro da i ginekolozi više savetuju trudnice da odlaze tokom trudnoće na stomatološke preglede da bi izbegli prevremene porođaje i rođenje deteta sa manjom težinom.

Pogledajte više