OČI VAM SE TEŠKO PRIVIKAVAJU NA MRAK? Posetite oftalmologa, to može biti i znak bolesti

I. Kovačić

23. 11. 2022. u 20:50

OKU je potrebno oko pola sata da bi se u potpunosti adaptiralo na tamu prilikom prelaska iz uslova jake svetlosti, dok je za obrnuti proces potrebno samo pet minuta.

Foto: Shutterstock

Ukoliko vam je za ovo prilagođavanje potrebno više vremena, znači da je u nekom segmentu zdravlje narušeno.

Doktor Dejan Rašić, oftalmolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da je adaptacija na tamu podložna uticajima nekoliko faktora:

- To su na prvom mestu starenje, nedostatak kiseonika ili vitamina A.

Naš sagovornik kaže i da se nekoliko bolesti oka karakteriše, pored ostalog, i smanjenjem sposobnosti prilagođavanja na mrak, odnosno njenom usporenošću:

- Jedan od najranijih znakova degeneracije žute mrlje, koja je gotovo neminovan pratilac starenja, jeste i poremećaj adaptacije na tamu, gde oksidativni stres i upala utiču na sposobnost neurona u oku da odgovore na nedostatak svetlosti. Poremećen rad ovih nervnih ćelija dovodi do slabljenja adaptacije na tamu i u slučajevima brojnih distrofija mrežnjače, kao i kod glaukoma ili centralne serozne horioretinopatije.

Kada lekar pomoću specijalnog aparata, odnosno adaptometra utvrdi kakva je sposobnost oka da se prilagodi na tamu, određuje se terapija.

- Lečenje smanjene sposobnosti adaptacije na tamu ide u sklopu lečenja osnovne bolesti oka koja je i dovela do nje - kaže dr Rašić. - Izlečenja nema, ali su moguća izvesna, uglavnom minimalna poboljšanja.

Pogledajte više