ZDRAVA CREVA BITNA I ZA MOZAK: Mnogo je razloga da posvetite više pažnje ishrani (JELOVNIK)

V. N. 26. 08. 2022. u 09:50

ZDRAVA creva su ključ dobrog zdravlja.

Foto: Shutterstock

Stručnjaci napominju da možda nema načina da se spreče bolesti creva poput raka i ulcereznog kolitisa, ali postoje studije koje sugerišu da se rizik od ovih obolenja može značajno umanjiti usvajanjem zdravih prehrambenih navika. Osim što će na taj način creva biti funkcionalnija, to utiče i na psihofizičko zdravlje.

Naime, veza između mozga i stomaka je neraskidiva. Najbolji dokaz za to je da i sama pomisao na neko ukusno jelo, može da pokrene lučenje kiseline u želucu, čak i pre nego što hrana dospe do želuca. Međutim, ova veza je dvosmerna: problemi u stomaku, poslaće signal mozgu da nešto ne valja, a sa druge strane problemi u glavi, odraziće se na stomak. Tako stomačni problemi mogu biti posledica, ili uzrok anksioznosti, stresa i depresije...

Da su zdrava creva bitna za dobro raspoloženje potvrđuje i činjenica da se čak 80 odsto serotonina (hormona sreće) proizvodi u crevima, dok crevne bakterije produkuju neophodne energetske metabolite za normalnu funkciju mozga i tako sprečavaju razvoj brojnih neuropsihijatrijskih poremećaja. Zdravlju creva najviše pogoduju integralni pirinač, riba i belo meso (ćuretina i piletina), sve vrste povrća, voća, orašasti plodovi...

Foto Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: šolja kefira, dva barena jaja, salata od paradajza i krstavaca, dva parčeta hleba od mešavine žitarica
Užina: šaka bundevinih semenki
Ručak: file lososa sa salatom od pečenih tikvica začinjenih sa malo maslinovog ulja, soli i belog luka
Večera: krem čorba od piletine i povrća, kriška hleba

 

Utorak

Doručak: porcija integralnog pirinča sa šampinjonima i salata od krastavca

Foto: Free Images Pixabay

Užina: kupine

Ručak: grašak sa piletinom, salata od luka i paradajza
Večera: salata od barene boranije začinjena maslinovim uljem i belim lukom i piletina na žaru

Sreda

Doručak: palenta sa mladim sirom
Užina: breskva

Foto Shutterstock

Ručak: riba na žaru i salata od sezonskog povrća, porcija smeđeg pirinča
Večera: kiselo mleko sa mlevenim lanom

Četvrtak

Doručak: dve kriške integralnog hleba, salata po izbori i omlet od dva jaja
Užina: šljive
Ručak: riba po izboru s barenim prokeljom

Foto: Shutterstock

Večera: pastrmka na žaru i salata od krastavca

Petak

Doručak: dva barena jaja, čaša kiselog mleka, integralni hleb
Užina: maline

Foto Shutterstock

Ručak: spanać s piletinom na žaru, kriška hleba
Večera: salata sa tunjevinom, integralnim pirinčom i crvenim lukom

Pogledajte više