JELOVNIK ZA ZDRAVA PLUĆA: Jedite namirnice bogate selenom, pijte čaj od đumbira i borovih iglica

V. N. 19. 08. 2022. u 14:50

AEROZAGAĐENjE, pušenje i razne prehlade najčešći su razlog koji dovodi do produkcije viška sekreta u plućima, kao i do gomilanja toksina.

Foto: Shutterstock

Zato stručnjaci za ishranu napominju da je zdrava trpeza ključna i za očuvanje zdravlja pluća, jer pojedine namirnice imaju moć da ih "pročiste", a istovremeno smanje rizik od pojave infekcije i raka respiratornih organa. Više namirnica koje su dobre za pluća preporučuje se i onima koji su preležali kovid 19, čak iako je bio izazvan omikron sojem koji se retko kad spušta na pluća.

Na listi namirnica koje posebno pogoduju zdravlju pluća su one koje su bogate selenom. To su razne vrste ribe, poput tunjevine, lososa i bakalara, a ima ga i u jagnjetini, jajima i žitaricama.

Među žitaricama, zdravlju pluća najviše odgovara kukuruz šećerac. Ova namirnica sadrži beta-kriptoksantin, za koji se tvrdi da štiti pluća od karcinoma, jer predstavlja snažan antioksidans. Pri izbacivanju toksina iz pluća odličan saveznik je i đumbir. Poželjno je da se pije čaj od korena ove biljke, jer olakšava disanje. Preporučuje se i čaj od borovih iglica, koji najčešće služi za ispiranje grla i usta, ali nije zanemarljiv njegov učinak ni u borbi protiv ozbiljnih bolesti pluća.

Evo petodnevnog jelovnika za očuvanje zdravlja pluća:

Ponedeljak

Doručak: 150 g kukuruza šećerca sa kašikom manje masne pavlake, sitno iseckane pečenice i svežeg krastvca
Užina: kruška

Foto: pixabay


Ručak: jagnjetina kuvana sa kupusom, salata od paradajza i crnog luka, kriška hleba
Večera: omlet sa pečurkama

 

Utorak

Doručak: 150 g kukuruza šećerca sa sitno iseckanim crvenim lukom i pradajzom
Užina: šolja čaja od đumbira, parče dinje

Foto: Shutterstock


Ručak: boranija sa mesom i salatom po izboru, kriška hleba
Večera: čaša kiselog mleka sa dve kašičice sveže mlevenog lana

 

Sreda

Doručak: 150 g kukuruza šećerca sa mladim sirom i paradajzom
Užina: šolja čaja od borovih iglica i parče lubenice

Foto: Free Images Pixabay

Ručak: pastrmka sa roštilja sa krompir salatom
Večera: šolja kefira i parče projare

 

Četvrtak

Doručak: 150g kukuruza šećerca sa kašikom manje masne pavlake i pilećim prsima
Užina: šolja čaja od đumbira i maline

Foto Shutterstock

Ručak: losos sa barenim kromprom
Večera: 200 g graška začinjenog po ukusu, 50 g mladog sira

Petak

Doručak: 150 g kukuruza šećerca sa sitno iseckanim barenim jajima i paradajzom i crnim lukom
Užina: dve šljive

Foto: Free Images Pixabay

Ručak: 200 g govedine i rižoto sa paprikama
Večera: pita sa sirom i jedan paradajz

Pogledajte više