RODITELJI, OPREZ: Hrkanje se negativno odražava na zdravlje dece

I. K.

26. 07. 2022. u 14:50

HRKANjE nije rezervisano samo za odrasle osobe. Naprotiv, čak trećina mališana hrče tokom spavanja, a kod oko pet odsto njih usled hrkanja javlja se prekid disanja tokom spavanja.

Foto Shutterstock

Ovi poremećaji spavanja i kod dece negativno utiču na zdravlje. Hrkanje uzrokuje prekomernu dnevnu pospanost, slabljenje pažnje, hiperaktivnost...

Profesor dr Predrag Minić, pedijatar-pulmolog Instituta za majku i dete kaže da su hrkanje i prekid disanja tokom sna kod dece najčešće udruženi sa uvećanjem krajnika:

- Dakle, usled uvećanja nepčanih krajnika ili "trećeg" i "jezičnog" krajnika, koji se sreće kod gojaznih adolescenata. Takođe, uzrok hrkanja i prekida disanja tokom spavanja može da bude i alergijska bolest gornjih disajnih puteva, najčešće alergijski rinitis, gojaznost, kao i specifične anomalije glave i zuba.

Naš sagovornik naglašava da je prekid disanja u snu mnogo opasniji poremećaj i da je važan faktor rizika za nastanak oštećenja ukupnog zdravlja deteta i njegovog fizičkog i mentalnog razvoja.

Foto: Free Images Pixabay

 

Postoji više znakova na osnovu kojih možete da saznate da li dete hrče, pogotovo ako spava u odvojenoj sobi.

- Ovi poremećaji spavanja u dečijem uzrastu dovode do prekomerne dnevne pospanosti, ali je ona nešto manje ispoljena nego kod odraslih, kognitivnih i poremećaja u ponašanju, kao što su hiperaktivnost, slabljenja pažnje, agresivnost, škrgutanje zubima, noćno umokravanje. Takođe, posledice mogu da budu i lošiji uspeh u školi, naročito u matematici i fizici, pojava gojaznosti ili mršavljenja, kao i kardiovaskularnih poremećaji, odnosno pojava hipertenzije.

BONUS VIDEO - UBICA NEGATIVNE ENERGIJE: Ćilibar ima razna lekovita svojstva, a ovaj je najkvalitetniji...

Pogledajte više