KAJSIJA - IZVOR ZDRAVLJA IDEALAN ZA VRUĆINE: Štiti kožu od sunca, a srce od visokih temperatura

V. N.

18. 07. 2022. u 14:50

PRIRODA nije slučajno "udesila" da u ovo doba godine sazrevaju kajsije.

Foto Shutterstock

Ovo ukusno voće štiti kožu od sunčevih zraka i istovremeno pomaže kardiovaskularnom sistemu da se prilagodi na visoku temperaturu vazduha.

Pri tome, svakodnevno konzumiranje kajsija čisti organizam od toksina i bakterija, a ujedno štiti od infekcija i poboljšava imunitet.

Kajsije obiluju vitaminima C i E, a dokazano je da oni snižavaju nivo enzima jetre, što zauzvrat smanjuje neželjene upale. Veruje se da kajsije štite od bolesti jetre i oslobađaju bakterija koje mogu da prouzrokuju štetu. Visok sadržaj vitamina u ovom voću takođe je važan za pravilan rast i razvoj dece.

Iz jedne male činije kajsija unese se oko 50 odsto više od preporučenog dnevnog unosa vitamina A, koji je važan za održavanje dobrog vida, zdravog i uravnoteženog imunog sistema i apsolutno je ključan za jačanje kognitivne funkcije.

Foto: Free Images Pixabay

 

Dijetetska vlakna iz ovog voća poboljšavaju probavni sistem i tako podstiču metabolizam. Kajsije su odličan međuobrok za one koji su na dijeti jer brzo zasite, a nemaju puno kalorija.

Sok kajsije je izvrstan izvor kalcijuma i gvožđa i to je razlog zašto se preporučuje trudnicama i deci. Decilitar i po prirodnog soka kajsije zadovoljava dnevne potrebe za beta-karotenom.

Foto: Free Images Pixabay

Dobre i sušene

KAJSIJE mogu da se suše i sačuvaju za zimu. Sušeni plodovi su idealni za ublažavanje nervoze, jer ako imate problema sa lošim raspoloženjem, suve kajsije vam mogu pomoći da smanjite nivo stresa.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pogledajte više