PREPORUKA STRUČNJAKA: Sunčanje blagotvorno deluje na ljudski organizam, ali se pazite UV zraka

V. N.

14. 07. 2022. u 20:50

SUNČEVI zraci imaju višestruko blagotvorno dejstvo na ljudski organizam, ali mogu da oštete kožu, i zato je potrebno da se pažljivo izlažete.

Foto Shutterstock

Ipak, sunce ima povoljan psihološki efekat, a pomaže i prilikom lečenja pacijenata obolelih od psorijaze.

Takođe, jedan od veoma bitnih efekata je i sinteza vitamina D u koži pod dejstvom UV zraka. Da bi ova dobrobit bila ostvarena važno je da koža na suncu ne gori, zbog čega lekari savetuju kreme sa zaštitnim faktorom 50 plus.

Međutim, one nisu jedini način na koji možete efikasno da se zaštitite od sunčevih zraka, jer organizam uz zaštitnu kremu zahteva i prirodnu potporu.

Evo šta osim SPF krema pomaže da budete zaštićeni na odgovarajući način kada se sunčate:

Voda

Hidratacija je ključna za održavanje zdrave kože, posebno u letnjim mesecima, kada vreme može da bude toplo i suvo. Jednostavan trik da utvrdite da li ste hidrirani je da jednostavno pogledate boju urina. Ako je žuta, uzmite malo vode. Da biste ostali hidrirani, standardno se preporučuje najmanje osam čaša vode tokom dana.

PMF

* * * * * * * *

Hrana

Karoten i likopen su dva moćna antioksidansa, a ima ih u raznom voću i povrću, posebno u onom narandžaste i crvene boje. Zato bi paradajz, lubenica, šargarepa, crvena i žuta paprika trebalo češće da se nađu na tanjiru u ovo doba godine.

Ovi antioksidansi, kao i vitamin C mogu da pomognu u borbi protiv oksidativnog stresa.

Vitamin C utiče i na zdravlje kože. Takođe je neophodan za proizvodnju kolagena, koji je jedan od glavnih proteina u koži. Takođe, važne su i zdrave masti koje se nalaze u orasima, semenkama, čija semenkama, lanu, ribi i jajima, ključne su za ishranu i zdravu kožu.

Foto Shutterstock

* * * * * * * *

Pauza od 10 do 16 časova

Efikasna zaštita podrazumeva i nezilaganje sunčevim zracima u periodu od 10 do 16 časova. Stručnjaci su ovu meru izrekli iz razloga zato što u ovom vremenskom periodu sunčevi zraci najdirektnije padaju na površinu zemlje, pa je i indeks UV zračenja najveći.

To praktično znači da ne postoji samo veći rizik da koža izgori, već i rizik od sunčanice i toplotnog udara. Dakle, kada objekti ne bacaju senke - to znači da je sunce u svom vrhuncu i da njegovi zraci okomito padaju na vas.

Pogledajte više