STARAČKA DALEKOVIDOST: Zamena prirodnog sočiva jedino sigurno rešenje

V. N.

19. 07. 2022. u 09:50

KOD većine ljudi sa godinama dolazi do promene u vidu. Ta promena je poznata kao staračka dalekovidost.

Foto Shutterstock

Staračka dalekovidost ili presbiopija je fiziološko stanje koje najčešće nastaje kao posledica starenja posle 40. godine. Pacijenti sa ovim stanjem u starijoj životnoj dobi sve više primećuju da im vid tokom čitanja ili rada za računarom postaje zamućen i nejasan.

Ovo stanje nastaje kao posledica promena na očnom sočivu, kao posledica smanjenja njegove elastičnosti, što remeti njegovu prelomnu moć i dovodi do slabljenja sposobnosti fokusiranja predmeta u blizini.

Prema rečima dr Zore Ignjatović, hirurga-oftalmologa, postoji mnogi načina na koji se rešava problem dalekovidosti, a jedan od njih je - operacija.

Foto Privatna arhiva

- S obzirom na to da je kod staračke dalekovidosti problem u očnom sočivu, najbolji i najtrajniji rezultati se postižu zamenom prirodnog sočiva za veštačko, multifokalno i u tom slučaju se staračka delekovidost više nikad ne vraća. Ukoliko se uradi eventualno intervencija laserom, na rožnjači, što je dozvoljeno, obično se to čini na račun umanjenja vidne oštrine (bez naočara) na daljinu za jedno oko, a rezultati nisu trajni, već se posle nekoliko godina staračka dalekovidost ponovo vraća - objašnjava dr Ignjatović.

Pogledajte više